Skocz do zawartości

Wodospad w terrarium

przemek2061

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :D

Będę zmieniał miejsce terrarium i postanowiłem skorzystać z okazji wyciągania wszystkich dzbanków i zrobić wodospad.

W głowie mam mnóstwo pomysłów przedstawię dwa główne:

1. Kupić suporex i wyrzeźbić sobie wodospad z niego.Następnie nałożyć folie i kolejno nakładać włókno szklane=>żywice epoksydową=>włókno szklane itd. Nałożyć tak parę warstw. Zdjąć całość wywiercić na górze dziurę na wąż.Przesmarować całość silikonem i na 3 balkonikach które mają być wlepić kamyczki a na resztę włókno i torf kokosowy.Wodospad ma mieć 3 balkony. Coraz większe patrząc od góry, na środku każdego ma być mały uskok żeby woda wypływała na niższy.Na samym dole ma być zbiornik na wodę biegnący coraz bardziej w dół żeby woda zbierała się w jednym miejscu i tam pompka.

2. Taki sam wygląd jak wyżej tyle że wykorzystać siatkę ze skrzynki i na jej postawie zrobić wodospad z zaprawy cementowej i uformować wszystko kolejno i na koniec posmarować lakierem.

PROSZĘ O UWAGI I POMOC W PLANOWANIU.

Wole się skonsultować i wysłuchać waszych uwag żeby potem nie wyrzucać kasy w błoto.

Pierwsze pytanie do wykonania nr1 czy wszystko potem posmarować lakierem??

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie pomysł dobry. Nie, nie powinieneś, nie widzę potrzeby, z wyjątkiem elementów tj. drewno czy kamyki by nie zasadowiły wody, a drewno wiadomo dlaczego. Wysycony pomysł, a nie myślałeś, by zrobić to prościej? :) pianka montażowa pokryta silikonem i na nim elementami ozdobnymi i te klimaty, to wtedy i taniej, i od razu oblepiasz szczelnie wężyk. Mniej profesjonalnie, ale tak samo ładnie, większa możliwość zabawy w rzeźbiarza w sumie i taniej na pewno :) ja ostatnio ciągle kieruję się kasą, to szukam tanich alternatyw i nieźle to wychodzi ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że patrzę na kasę. :P

Myślałem też o piance tylko chciałem coś nowego zrobić ale się zobaczy może i pianka z tego wyjdzie :D. A jak pobryzgam pianką i wyrzeźbię to potem pomalować ją lakierem??bo chyba się kruszyć będzie pod wpływem światła?? i potem silikon i na silikon ozdoby??

Edytowane przez przemek2061
Odnośnik do odpowiedzi

Nie :) Lakier rozpuści piankę, tj. styropian. Robisz szkielet. Do niego przyklejasz kamienie drewno i inne. Obrzygujesz pianką dookoła. Jak pianka ci obeschnie, nożem sobie ją pomodeluj, kup najlepiej czarny silikon (tubek ilość dostosowujesz do wielkości rzeźby) i regularnie smaruj silikonem i nakładaj fakturę (torfowiec, torf kokosowy, torf, piasek, składniki dobieraj jak lubisz) Silikon uszczelni na pewno i osłoni przed światłem. Grubość silikonu im większa tym lepsza, u mnie jest ok 3mm.

Jestem już nudny z tą metodą, ale jest efektowna, najtańsza i na pewno wybacza błędy :)

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Może faktycznie najpierw tak spróbuje a ew jak nie wyjdzie albo nie będzie mi się coś podobało to wtedy pokombinuje w watą szklaną.Dzięki za pomoc. w tym tyg zaczynam prace nad wodospadem

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że tak będzie najlepiej ;) Twój pomysł jest też oczywiście fajny, ale wydaje mi się, że z powodu "stopnia zaawansowania" może być ciężki i efekt może nie wyjść zamierzony. A z pianką ciągle możesz modyfikować budowę :) Bez problemów. Pamiętaj, by elementy tj. kamienie i drewno najlepiej wcześniej nałożyć na szkielet z np. drutów ( ja naczepiałem na kratki powycinane posklejane) a nałożysz klejem w pistolecie. Nastepnie to polakieruj, najlepiej kilkukrotnie. Na końcu na to piankę i resztę jak w/w :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.