przemek2061 Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Witam wszystkich Będę zmieniał miejsce terrarium i postanowiłem skorzystać z okazji wyciągania wszystkich dzbanków i zrobić wodospad. W głowie mam mnóstwo pomysłów przedstawię dwa główne: 1. Kupić suporex i wyrzeźbić sobie wodospad z niego.Następnie nałożyć folie i kolejno nakładać włókno szklane=>żywice epoksydową=>włókno szklane itd. Nałożyć tak parę warstw. Zdjąć całość wywiercić na górze dziurę na wąż.Przesmarować całość silikonem i na 3 balkonikach które mają być wlepić kamyczki a na resztę włókno i torf kokosowy.Wodospad ma mieć 3 balkony. Coraz większe patrząc od góry, na środku każdego ma być mały uskok żeby woda wypływała na niższy.Na samym dole ma być zbiornik na wodę biegnący coraz bardziej w dół żeby woda zbierała się w jednym miejscu i tam pompka. 2. Taki sam wygląd jak wyżej tyle że wykorzystać siatkę ze skrzynki i na jej postawie zrobić wodospad z zaprawy cementowej i uformować wszystko kolejno i na koniec posmarować lakierem. PROSZĘ O UWAGI I POMOC W PLANOWANIU. Wole się skonsultować i wysłuchać waszych uwag żeby potem nie wyrzucać kasy w błoto. Pierwsze pytanie do wykonania nr1 czy wszystko potem posmarować lakierem?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Wg. mnie pomysł dobry. Nie, nie powinieneś, nie widzę potrzeby, z wyjątkiem elementów tj. drewno czy kamyki by nie zasadowiły wody, a drewno wiadomo dlaczego. Wysycony pomysł, a nie myślałeś, by zrobić to prościej? pianka montażowa pokryta silikonem i na nim elementami ozdobnymi i te klimaty, to wtedy i taniej, i od razu oblepiasz szczelnie wężyk. Mniej profesjonalnie, ale tak samo ładnie, większa możliwość zabawy w rzeźbiarza w sumie i taniej na pewno ja ostatnio ciągle kieruję się kasą, to szukam tanich alternatyw i nieźle to wychodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek2061 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Pewnie że patrzę na kasę. Myślałem też o piance tylko chciałem coś nowego zrobić ale się zobaczy może i pianka z tego wyjdzie . A jak pobryzgam pianką i wyrzeźbię to potem pomalować ją lakierem??bo chyba się kruszyć będzie pod wpływem światła?? i potem silikon i na silikon ozdoby?? Edytowane 19 Lutego 2011 przez przemek2061 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Nie Lakier rozpuści piankę, tj. styropian. Robisz szkielet. Do niego przyklejasz kamienie drewno i inne. Obrzygujesz pianką dookoła. Jak pianka ci obeschnie, nożem sobie ją pomodeluj, kup najlepiej czarny silikon (tubek ilość dostosowujesz do wielkości rzeźby) i regularnie smaruj silikonem i nakładaj fakturę (torfowiec, torf kokosowy, torf, piasek, składniki dobieraj jak lubisz) Silikon uszczelni na pewno i osłoni przed światłem. Grubość silikonu im większa tym lepsza, u mnie jest ok 3mm. Jestem już nudny z tą metodą, ale jest efektowna, najtańsza i na pewno wybacza błędy Edytowane 19 Lutego 2011 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek2061 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 Może faktycznie najpierw tak spróbuje a ew jak nie wyjdzie albo nie będzie mi się coś podobało to wtedy pokombinuje w watą szklaną.Dzięki za pomoc. w tym tyg zaczynam prace nad wodospadem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Myślę że tak będzie najlepiej Twój pomysł jest też oczywiście fajny, ale wydaje mi się, że z powodu "stopnia zaawansowania" może być ciężki i efekt może nie wyjść zamierzony. A z pianką ciągle możesz modyfikować budowę Bez problemów. Pamiętaj, by elementy tj. kamienie i drewno najlepiej wcześniej nałożyć na szkielet z np. drutów ( ja naczepiałem na kratki powycinane posklejane) a nałożysz klejem w pistolecie. Nastepnie to polakieruj, najlepiej kilkukrotnie. Na końcu na to piankę i resztę jak w/w Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek2061 Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 a czym je przykleiłeś?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 Przeczytaj jeszcze raz na szkielet klejem w pistolecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek2061 Napisano 20 Lutego 2011 Autor Share Napisano 20 Lutego 2011 A możesz podać mi jakiś link gdzie mogę taki klej zobaczyć jak wygląda?? bo nie kojarzę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 20 Lutego 2011 Share Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) http://tinyurl.com/4a3mahm i kliknij grafika. Tanie są i szybko sklejają Edytowane 20 Lutego 2011 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi