Skocz do zawartości

Czy muchołówka będzie rosła na północnym oknie?

m2arian2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, za kilka dni otrzymam siew muchołówki.

I mam pytanie. Czy na oknie od północnej strony będzie rosła muchołówka, czy będzie rosła słabiej, czy może wcale.

Proszę o szybką odpowiedź. :(

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówka jest rośliną wyjątkowo światłolubną, więc w żadnym razie na północnym parapecie rosnąć nie może. Jeżeli nie masz do dyspozycji żadnego innego okna to pozostaje Ci tylko kwestia ciągłego doświetlania rośliny, jednak nawet wtedy nie wybarwi się tak "jak powinna".

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli już mi wyrosną od południowej strony, i je przeniose na okno od strony północnej to jakoś bedzie rosła??

Bo ja mam swój pokój od strony północnej i mam zero słońca :( :( :( :( :(

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale na północnym oknie to możesz trzymać ewentualnie jakieś rosiczki, wyjątkowo "mniej-światłolubne", choć i to nie najlepszy pomysł, a co dopiero muchołówka. Jeżeli masz południowe okno to tam trzymaj.

Następnym razem przed zakupem jakiejś roślinki dowiedz się więcej o jej wymaganiach i jeżeli nie będziesz w stanie ich zapewnić, to mocno się zastanów nad zakupem jej.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Anorak98
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.