sebek1393 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Zakupiłem ostatnio trochę mchu torfowca i część chciałbym przeznaczyć dla dzbanecznika i D. adelae na wierzch podłoża, a resztę, aby rosła. I tu moich kilka pytań: jeśli położę trochę mchu i część lekko przysypie torfem na podłożu tych roślin, będzie on tam rósł? I czy istnieje możliwość, a jeśli tak, to co trzeba zrobić, aby jego reszta rosła np. w osobnej doniczce? Dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Jasne że będzie rósł jak go lekko przysypiesz miejscami torfem. A co do hodowli w osobnej doniczce to końcówki mchu weź tak kępkami powsadzaj w torf i bedzie wszystko rosło. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) A no właśnie po prostu rozrzucić po doniczkach i lekko przysypać to za mało, bo uschnie. Trzeba zraszać! O hodowli samego mchu - doniczka się nie nadaje, lepiej kuweta, szklany wazon, akwarium itp. Więcej poczytasz tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=9764 http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=10869 Edytowane 17 Marca 2011 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Ja tam trzymam w terrarium i rośnie, ale głównie ten na wierzchu właśnie. Niższe warstwy kiepsko albo nawet zamierają. Myślę, że on potrzebuje światła do rośnięcia jednak. Najefektywniej będzie rosnął, gdy zostanie rozłożony płasko na jakiejś większej powierzchni i będzie miał stały dostęp do wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 17 Marca 2011 Autor Share Napisano 17 Marca 2011 Niestety nie bardzo mam dosęp do jakiegoś naczynia typu akwarium. Póki co użyłem podłużnej doniczki, co o tym myślicie? Dołączam zdjęcie. A torfu, to tak ile cm mniej-więcej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Tylko czy ta doniczka nie jest zbyt głęboka? To znaczy czy nie zabiera zbyt dużo światła torfowcowi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 17 Marca 2011 Autor Share Napisano 17 Marca 2011 Tak dla informacji - doniczka ma ok. 11cm głębokości i stoi na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Trochę rozrzutnie go rozłożyłeś ale mniej więcej o to chodzi Najlepiej jak nie leży jeden na drugim, chodzi o pokrycie jak największej powierzchni mchem. Żółte końcówki mogą być nakryte zielonymi, zielone nie powinny, bo z każdej zacznie wyrastać nowa "gałązka". Nie zapomnij dobrze spryskać i często podlewać. Lepiej jak to stoi w wodzie niż jakby miało chociaż lekko przeschnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Rozrzutnie mówisz... Poprawiać to jakoś? Tak, spryskuję kilka razy dziennie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weeb Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Jaką wodą podlewać Sphagnum – odstaną, destylowaną? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Destylka, torfowiec jest bardzo wrażliwy na odkwaszanie i wykwity minerałów. Poza tym hoduje się go na cieńkiej warstwie torfu więc nie ma "amortyzacji" z tym odkwaszaniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weeb Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Dzięki, czyli dobrze zrobiłem wybierając profilaktycznie destylowaną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi