Skocz do zawartości

Hodowla Sphagnum

sebek1393

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem ostatnio trochę mchu torfowca i część chciałbym przeznaczyć dla dzbanecznika i D. adelae na wierzch podłoża, a resztę, aby rosła.

I tu moich kilka pytań: jeśli położę trochę mchu i część lekko przysypie torfem na podłożu tych roślin, będzie on tam rósł? I czy istnieje możliwość, a jeśli tak, to co trzeba zrobić, aby jego reszta rosła np. w osobnej doniczce?

Dzięki za pomoc ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że będzie rósł jak go lekko przysypiesz miejscami torfem.

A co do hodowli w osobnej doniczce to końcówki mchu weź tak kępkami powsadzaj w torf i bedzie wszystko rosło. Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

A no właśnie po prostu rozrzucić po doniczkach i lekko przysypać to za mało, bo uschnie. Trzeba zraszać!

O hodowli samego mchu - doniczka się nie nadaje, lepiej kuweta, szklany wazon, akwarium itp.

Więcej poczytasz tutaj:

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=9764

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=10869

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam trzymam w terrarium i rośnie, ale głównie ten na wierzchu właśnie. Niższe warstwy kiepsko albo nawet zamierają. Myślę, że on potrzebuje światła do rośnięcia jednak. :P Najefektywniej będzie rosnął, gdy zostanie rozłożony płasko na jakiejś większej powierzchni i będzie miał stały dostęp do wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę rozrzutnie go rozłożyłeś ale mniej więcej o to chodzi :D Najlepiej jak nie leży jeden na drugim, chodzi o pokrycie jak największej powierzchni mchem. Żółte końcówki mogą być nakryte zielonymi, zielone nie powinny, bo z każdej zacznie wyrastać nowa "gałązka".

Nie zapomnij dobrze spryskać i często podlewać. Lepiej jak to stoi w wodzie niż jakby miało chociaż lekko przeschnąć.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.