Skocz do zawartości

Czy pleśń na torfie przeszkadza w kiełkowaniu nasion?

m2arian2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. 2tygodnie temu wysiałem nasiona muchołówki i rosiczki do korytka z torfem, i na dużej części torfu jest delikatna pleśń.

Czy tak może być czy coś żle zrobiłem????? unsure unsure unsure

Odnośnik do odpowiedzi

O tej porze roku czasem tak bywa. Stosunkowo mała jeszcze ilość światła + duża wilgotność + mała rotacja powietrza bo zapewne rzadko wietrzysz = warunki dla rozwoju pleśni. Pleśń może zaatakować nasiona. Zaopatrz się jak najszybciej w jakiś fungicyd. Np. Topsin, albo Bravo i spryskaj całą powierzchnię torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

Torf też nie najwyższej jakości. Z chemicznych środków na pleśń możesz użyć Topsin, Gwarant, Bravo. Z ekologicznych - Biosept. Ten ostatni zapobiega również powstawaniu glonów, co w przypadku nasion ma dość duże znaczenie. Wady - cena.

Następnym razem postaraj się przed wysiewem rozbić te bryłki i wygładzić torf palcem. Czym równiejsza powierzchnia torfu, tym nasiona mają lepszy dostęp do światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.