m2arian2 Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Mam taki problem. 2tygodnie temu wysiałem nasiona muchołówki i rosiczki do korytka z torfem, i na dużej części torfu jest delikatna pleśń. Czy tak może być czy coś żle zrobiłem????? unsure Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 O tej porze roku czasem tak bywa. Stosunkowo mała jeszcze ilość światła + duża wilgotność + mała rotacja powietrza bo zapewne rzadko wietrzysz = warunki dla rozwoju pleśni. Pleśń może zaatakować nasiona. Zaopatrz się jak najszybciej w jakiś fungicyd. Np. Topsin, albo Bravo i spryskaj całą powierzchnię torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m2arian2 Napisano 19 Marca 2011 Autor Share Napisano 19 Marca 2011 Moj kolega powiedział że to może być jakiś nalot "torfowy". Pomożecie mi stwierdzić czy to pleśń czy własnie nalot. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 19 Marca 2011 Share Napisano 19 Marca 2011 pryskaj to zaraz jakimś środkiem grzybobójczym np.TOPSIN bo zaraz te Twoje nasionka szlak trafi. To nie żaden nalot. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 19 Marca 2011 Share Napisano 19 Marca 2011 Torf też nie najwyższej jakości. Z chemicznych środków na pleśń możesz użyć Topsin, Gwarant, Bravo. Z ekologicznych - Biosept. Ten ostatni zapobiega również powstawaniu glonów, co w przypadku nasion ma dość duże znaczenie. Wady - cena. Następnym razem postaraj się przed wysiewem rozbić te bryłki i wygładzić torf palcem. Czym równiejsza powierzchnia torfu, tym nasiona mają lepszy dostęp do światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m2arian2 Napisano 21 Marca 2011 Autor Share Napisano 21 Marca 2011 Dzisiaj opryskałem Topsinem moje nasionka, zobaczymy czy przeżyją. unsure Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m2arian2 Napisano 21 Marca 2011 Autor Share Napisano 21 Marca 2011 Ile razy muszę to opryskać żeby pleśń zniknęła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Ile razy muszę to opryskać żeby pleśń zniknęła raz powinno wystarczyć, jak nie będzie po tygodniu żadnych efektów powtórz oprysk. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi