Masiol Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Witam! Czy w formie do oczka wodnego o pojemności 250l (głębokość- 60cm) muszę zrobić jakieś dziury, żeby woda mogła odpłynąć, nie gotując korzeni roślin? Sam już nie wiem, nie sądzę, żeby przez te dziury dostawały się jakieś minerały z podłoża pod formą (i'm confused ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m2arian2 Napisano 25 Marca 2011 Share Napisano 25 Marca 2011 Tylko nie rób żadnych dziur, bo woda będzie ci bez przerwy uciekała i bedzięsz musiał dolewać. Ja mam takie oczko około 700l i dziur nie robiłem , i jest dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 Nie wiem czy się zrozumieliśmy, w formie będzie torf a nie woda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Ja nie mam ale też bym nie robił martw sie raczej ze bedziesz tam musial duzo wody dolewac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Ja zrobiłem dziurę w folii na poziomie torfu (nie niżej!) żeby woda nie stała w torfowisku po deszczach. Nie powoduje nadmiernego przesuszania, a skutecznie zapobiega powodziom Radzę najpierw sprawdzić w praktyce czy będziesz mieć nagminne problemy z zalewaniem torfowiska zanim zaczniesz cokolwiek dziurawić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 Hubu możesz mi to wytłumaczyć- co znaczy "dziura na poziomie torfu"? Chyba dziś moja zdolność przyswajania info jest mocno ograniczona Tak jak mówicie- rzeczywiście bez dziur może być problem z wodą, nie będzie miała gdzie spływać. Chyba, że jakieś inne rozwiązanie. Już sam nie wiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Z tą dziurą na poziomie torfu to chodzi o to że robisz ją w tym miejscu gdzie się kończy torf na powierzchni. Czyli robisz dziurę równo z torfem po to żeby nadmiar wody spływał przy obfitych deszczach. Czyli zawsze będzie tyle wody ile potrzeba. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 No tak, ogarniam! Dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi