sebek1393 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Czy to, co wyrasta, to pęd kwiatowy? Jeśli nie, to co to takiego? I oczywiście obciąć, tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Tak, to pęd. Jeżeli nie masz drugiej kwitnącej rośliny, to obetnij, bo ona nie jest samopylna i podobno nie da się jej zapylić własnym pyłkiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Za to kwiaty są ładne. Wyglądają jak gwiazdki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 A no właśnie mam drugą z pędem kwiatowym, który jest mniej-więcej tej samej wielkości. Co radzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Zostawić i cieszyć się pięknem kwiatów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Ok A co powiecie na temat rozmnożenia tych roślin, kiety zakwitną? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) Musiałbyś je zapylić co nie jest łatwe do wykonania o ile w ogóle jest , to nie jest roślina samopylna. Mi ta roślina bardzo łatwo i szybko się dzieli, jak chwast. Poczekaj jakiś czas a na pewno ujrzysz jakąś młodą roślinę przy matecznej. Edytowane 27 Marca 2011 przez Kubaa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Wszystkie "trzy siostry" są zdolne do samozapylenia lecz mają mechanizm blokujący samozapylenie poprzez przesunięcie czasu dojrzewania do zapylenia i produkcji pyłku. Jeśli jest pyłek to roślina jest niezdolna do zapylenia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dichogamia) Źródło: http://www.carnivorousplants.org/cp/Self_incompatibility.php Self incompatibility -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Samopłonność Próbować można jednak jednak szanse na zapylenie bliskie 0 (wielu speców poniosło na tym polu wielokrotnie porażkę). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 pozazdroscic.. ja moja adelke mam prawie 2 lata jest gigantyczna ale pedu jak nie bylo tak nie ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Moja puszcza już 4 pęd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) A spróbuję jednak, chyba nie zaszkodzi, a nuż się uda Postaram się też nie zapomnieć podzielić się tu wynikami Edytowane 27 Marca 2011 przez sebek1393 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Trochę ponad tydzień od ostatniej mojej odpowiedzi tutaj, otworzył się pierwszy kwiat Pod spodem zdjęcia. Ten nie otwarty pęd, to pęd drugiej rosiczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 9 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Ma ktoś może jakieś rady, co do zbierania pyłku? Chętnie wysłucham Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi