sadam8806 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 znacie moze jeszcze jakies polskie ksiazki o owadozerach? ja znalazlem tylko ta jedna pozycje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Niestety poza krótkimi opisami roślin w różnego typu przewodnikach i atlasach nie ma innego rodzimego wydawnictwa o roślinach owadożernych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 (edytowane) znacie moze jeszcze jakies polskie ksiazki o owadozerach? ja znalazlem tylko ta jedna pozycje Znalazłeś zapewne "Rośliny mięsożerne - zwane też owadożernymi" Z. Podbielkowski, B. Sudnik-Wójcikowska? Poza nią mam jeszcze "Rośliny owadożerne" Z. Podbielkowski. Zupełnie inna książka. Stan wiedzy prehistoryczny, zdjęć brak (są niezłe rysunki), a kupiłem w celach kolekcjonerskich bo książka została wydana w 1961. Poza tym jest jeszcze "Rośliny owadożerne" Z. Bohuszewiczówna, ale ją zapewne bardzo trudno znaleźć bo jest z 1927. Wartość merytoryczna tej książki też pewnie jest znikoma. Czyli dla zwiększenia wiedzy czy pooglądania zdjęć zostaje Ci z polskojęzycznych jedynie pierwsza z tych, które wymieniłem. Inna sprawa, że książka ma parę błędów, które zresztą gdzieś na forum zostały wytknięte. Edytowane 26 Marca 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 wlasnie juz mam ta ksiazke ale w 100% nie daje satysfakcji jak to mozna by napisac:) a wiecie gdzie mozna na necie albo od kogos kupic dobra ksiazke w temacie albo ktora byscie polecili? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Nie ma czego polecać niestety. Nie dość, że nie ma więcej książek polskich autorów to nie ma też żadnej, która została na nasz język przetłumaczona. Zostaje literatura anglojęzyczna dla tych, którzy ten język z znają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 aniegielski mi roznicy nie robi dlatego sie pytalem czy ma ktos cos do polecenia:) no i przedewszystkim gdzie kupic bo raczej w ksiegarni nie znajde;/ straszna lipa ze niema nic konkretnego na polskim rynku;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Zasugerowałem się pierwszym postem, w którym pytałeś o książki polskie. Skoro tak to bez problemu znajdziesz i kupisz przez net. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 ktora ksiazke byscie polecili jako "najlepsza"? tam gdzie jest najwiecej informacji i fajne fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 ktora ksiazke byscie polecili jako "najlepsza"? tam gdzie jest najwiecej informacji i fajne fotki Tak to "tylko w Erze". Nie ma jednej uniwersalnej. Napisz co dokładnie Ciebie interesuje (gatunki, hodowla czy środowisko naturalne, klucze do oznaczania ...). http://www.flytrap.pl/literatura Lista, niestety w trakcie opisywania i przy okazji mocno niekompletna. A... i ile masz zamiar dać maksymalnie złotówek za książkę... Pytam bo niektóre pozycje mogą ściąć z nóg. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 domyslam sie ze z moimi wymaganiami to by musiala encyklopedia powstac:) najbardziej to srodowisko naturalne dzbanecznikow(borneo, filipiny) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Z dzbanecznikowych to np: Charles Clarke - Nepenthes of Borneo lub Nepenthes of Sumatra and Peninsular Malaysia (http://www.nhpborneo.com/) Stewart McPherson - Pitcher Plants of the Old World (http://redfernnaturalhistory.com/books) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 dzieki wielkie:) ale ceny naprawde konkretne;p a ponoc w Polsce sa za drogie ceny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi