Skocz do zawartości

Zdjęcia z pokoju hodowlanego- Alberciarz i Klawdia

Rekomendowane odpowiedzi

Wzięłam dzisiaj na uczelnię aparat i zrobiłam parę zdjęć :).

Oświetlenie:

94285934.jpg

72719223.jpg

jest jeszcze świetlówka Osram Fluora, ale zapomniałam zrobić zdjęcie z bliska. na innych zdjęciach będzie ją widać z daleka. to ta różowa. Nad jednym stołem który dzieli się na dwie części (wzdłuż) jest 8 świetlówek. nad jedną częścią są 4 świetlówki. 1 Osram fluora i 3 Philips Master lub Osram Lumilux (stosują je chyba zamiennie) lub 2 Osram Fluora i 2 Philips Master lub Osram Lumilux. nie wiem jak dokładnie powinno być, bo niektórzy stundenci przekładają sobie te świetlówki znad innych stołów jak im jakaś przestanie świecić zamiast to zgłosić.

Widok od dołu:

10974407.jpg

Widok ogólny:

49532954.jpg

Temperatura jest stała, ciągle 19 stopni z tego co zauważyłam:

57193946.jpg

Wilgotność w granicach 70-90%:

31017155.jpg

15191799.jpg

Widok ogólny na rośliny:

59111738.jpg

Kapturnice:

78352686.jpg

65059235.jpg

10693325.jpg

76568447.jpg

47814858.jpg

Tłustosze:

25383645.jpg

20189500.jpg

Muchołówki:

33918520.jpg

66581811.jpg

Dzbanecznik:

94422227.jpg

Rosiczki:

12828536.jpg

41970121.jpg

91777824.jpg

Drosera aliciae trochę się nam przypaliła, ale już wypuszcza nowe ładne liście z kropelkami może to kwestia przyzwyczajenia.

i na koniec moje siewki rosiczek:

62292707.jpg

50688951.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe że warunki w tym pokoju hodowlanym będą idealne warunki dla tłustoszy meksykańskich, Tina co prawda nie powala wyglądem, ale hybryda od Sativa którą dostaliśmy w zeszłym roku i 'Aphrodite' wybrawiają się w tych warunkach wręcz cudownie :D (jestem cały czas zafascynowany kolorem liści Aphrodite ^^), więc postaramy się przywieźć też inne gatunki dla sprawdzenia. Wydaje mi się, że D. regia niezbyt dobrze radzi sobie z tym światłem, gdyż stosunkowo młode liście szybko obumierają, lecz mam nadzieję, że te które się tworzą teraz będę już do tych warunków przyzwyczajone, podobnie jak u D. aliciae. Kapturnice jakie są na zdjęciach to m.in : S. catesbaei x alata, S. 'Mitchelliana', S. leucophylla x Michelliana, S. flava, S. x chelsonii, S. x farnhamii; w większości po zimowaniu.

Ogólnie taka różnorodność wynika z tego, że rośliny które obecnie rosną w pokoju hodowlanym miały służyć tylko do prezentacji jednego z kół naukowych w którego działaniach uczestniczymy, a później zostały tam przywiezione na przechowanie do czasu odbioru, jednak spodobały się na tyle, że pozwolono nam także przywieźć siewki i możliwe że uda się prowadzić jakieś ciekawe obserwacje czy badania :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że D. regia niezbyt dobrze radzi sobie z tym światłem, gdyż stosunkowo młode liście szybko obumierają

To może wynikać z braku dokarmiania.

Fajne pomieszczenie. ;-) Widać, że służy roślinom.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi się, że wygląd D. regii jest spowodowany brakiem owadów, u mnie cała reszta rośnie ładnie, z większą ilością liści, też bez dokarmiania. Tyle tylko że liście są jednolicie zielone, bez jakichkolwiek kolorków :P

Edytowane przez Alberciarz
Odnośnik do odpowiedzi

dodam jeszcze, że daszki niektórych kapturnic się lekko przypaliły. myślę, że może odległość między rośliną a świetlówką była trochę za mała :huh:. albo to kwestia wrażliwości, bo niektóre bardzo dobrze sobie radzą, a chelsonii się trochę przypiekła, mimo że jest niższa od innych kapturnic

Edytowane przez Klawdia
Odnośnik do odpowiedzi

Ale pomieczenie mało energooszczędne. Lepiej by było dać 2HPS na ściany, i zapewne taniej. A takie pomieszczenie to nie problem :) na forum już mamy takich maniaków.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.