gryzon Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam. Wiem, że dużo takich tematów było poruszane na forum, ale na prawdę mi się śpieszy a chcę mieć szystko w jednm miejscu. Mam pytanie: jakie rośliny (gatunki) nadają się na balkon? W plastikowych doniczkach, w składanej szklarni (szkielet z metalu okryty folią przeźroczystą). I czy mogą stać tam cały rok czy trzeba chować na zimę do domu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 5 Kwietnia 2011 Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Dobra nie mam co robic to po odpowiadam, ale na przyszłość poszukaj, bo forum zaśmiecasz takimi tematami. Wszystkie kapturnice, mucholowki, rosiczki rotundifolia, filiformis, intermedia, binata, darlingtonia, niektore tlustosze. Tą prowizoryczną szklarnie sobie daruj bo po co ci? W pojedynczych doniczkach nie radzilbym zimowac na polu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 Szklarnia się przydaje bo jest piętrowa, więc nie muszę zajmować tyle miejsca na balkonie. Poza tym mieszkam na 3-cim piętrze, gdzie zwykle strasznie wieje i mogłoby mi wywiać roślinki. A z tłustoszy poradzą sobie esseriana, tina, weser i gracillis x moctezumae? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 6 Kwietnia 2011 Share Napisano 6 Kwietnia 2011 W tej twojej szklarni na balkonie, rośliny się latem ugotują. Posadz np. Wszystkie Kaptury do takiej jednej wielkiej donicy i postaw. Wiatr nic im nie zrobi, same się przyzwyczają do warunków atmosferycznych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2011 W sumie to wątpię, że się ugotują,bo szklarnia (taka jakby) jest rozsuwana na zamek błyskawiczny i jak się rozsunie to w ogóle nie ma przodu, więc temperatura jest podobna jak na zewnątrz. Z kapturami w glinianych donicach to inna sprawa, chodzi mi o zwyczajną hodowlę na balkonie. Na jednym pięterku paleta z tłustoszkami albo ich liśćmi (żeby wyrosły małe roślinki), na drrugim piętrze paleta z liściami muchołówek itd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Aha, nie dowiem się, ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Ja tej szklarni od początku mówię NIE. Ta folia zatrzymuje pewnie światło, po 2 na pewno temperatura bedzie tam większa niż 40C i 3 wystaw po prostu rośliny na balkon, w doniczkach i tyle, na co ta filozofia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Heh, no to się nie dogadamy. Folia jest zypełnie całkowicie przezroczysta, szklarnia cały dzień ma 'podniesiony' przód i jest tylko po to, żeby mi nie zwiało roślinek i żeby były piętrowo. Chodzi o to czy mogę tam dawać malutkie tłustosze, muchołówki itp. (czy nie będzie im za zimno?). Przy okazji spytam, czy mogę wysiać D. filiformis na balkonie? Są szanse że wykiełkuje? Czy musi być bardziej ciepło i wilgotno? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 No z takimi malymi roslinami bym nie ryzykowal jeszcze, bo sa zimne noce. Filiformis najlepiej wysiac na zime i wiosna bedzie kielkowal----> stratyfikacja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Ok, dzięki, w takim razie z hodowlą balkonową poczekam jeszcze trochę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi