Skocz do zawartości

Rośliny na balkon

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem, że dużo takich tematów było poruszane na forum, ale na prawdę mi się śpieszy a chcę mieć szystko w jednm miejscu.

Mam pytanie: jakie rośliny (gatunki) nadają się na balkon? W plastikowych doniczkach, w składanej szklarni (szkielet z metalu okryty folią przeźroczystą). I czy mogą stać tam cały rok czy trzeba chować na zimę do domu?

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra nie mam co robic to po odpowiadam, ale na przyszłość poszukaj, bo forum zaśmiecasz takimi tematami. Wszystkie kapturnice, mucholowki, rosiczki rotundifolia, filiformis, intermedia, binata, darlingtonia, niektore tlustosze. Tą prowizoryczną szklarnie sobie daruj bo po co ci? W pojedynczych doniczkach nie radzilbym zimowac na polu

Odnośnik do odpowiedzi

Szklarnia się przydaje bo jest piętrowa, więc nie muszę zajmować tyle miejsca na balkonie. Poza tym mieszkam na 3-cim piętrze, gdzie zwykle strasznie wieje i mogłoby mi wywiać roślinki.

A z tłustoszy poradzą sobie esseriana, tina, weser i gracillis x moctezumae?

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to wątpię, że się ugotują,bo szklarnia (taka jakby) jest rozsuwana na zamek błyskawiczny i jak się rozsunie to w ogóle nie ma przodu, więc temperatura jest podobna jak na zewnątrz. Z kapturami w glinianych donicach to inna sprawa, chodzi mi o zwyczajną hodowlę na balkonie. Na jednym pięterku paleta z tłustoszkami albo ich liśćmi (żeby wyrosły małe roślinki), na drrugim piętrze paleta z liściami muchołówek itd.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Heh, no to się nie dogadamy. Folia jest zypełnie całkowicie przezroczysta, szklarnia cały dzień ma 'podniesiony' przód i jest tylko po to, żeby mi nie zwiało roślinek i żeby były piętrowo.

Chodzi o to czy mogę tam dawać malutkie tłustosze, muchołówki itp. (czy nie będzie im za zimno?).

Przy okazji spytam, czy mogę wysiać D. filiformis na balkonie? Są szanse że wykiełkuje? Czy musi być bardziej ciepło i wilgotno?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.