Skocz do zawartości

Gatunki na wschodni/zachodni parapet

Gość Maramora

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Maramora

Witam

Przed przeprowadzką do nowego domu, hodowałem rośliny owadożerne. W poprzednim miejscu zamieszkania miałem dostęp do dwóch naprawdę dużych parapetów przy oknie na południe. Miałem tam rosiczki, tłustosze, muchołówki i moje ulubione kapturnice.

Jednak po przeprowadzce jakoś nie miałem czasu odwiedzać moich roślin i regularnie je podlewać. Niestety, zmarnowałem te rośliny...

Teraz, już w nowym domu chciałbym rozpocząć przygodę w owadożerami od nowa. Niestety, nie mam okna na południe. Stąd moje pytanie- jakie gatunki nadają się na wschodni/zachodni parapet?

Nie chodzi mi tutaj o to, które będą się w miarę rozwijać, nie będą obumierać. Szukam roślin, którym w ogóle nie będzie przeszkadzać mniejsza ilość światła i będą się w pełni rozwijać. W FAQ, znalazłem informacje tylko o kilku gatunkach rosiczek.

Pozdrawiam, Maramora

Odnośnik do odpowiedzi

Większość tłustoszy czuje się lepiej na parapecie wschodnim, niż na południowym (sprawdzone - rosną szybciej, są większe i mają ładniejszy kolor). Odnośnie Twoich ulubionych roślin to będą tam żyły, ale będą odczuwały zmniejszoną ilość światła.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Dzień dobry. Wiem że temat jest już troszkę przestarzały ale lepiej tu napisać niż nowy zakładać i myślę że to zrozumiecie ;) Mianowicie mam taki sam problem mam tylko wschodnie i zachodnie okno. Na wschodnim rosiczka przylądkowa na zachodnim muchołówka i dwa dzbaneczniki. Się zastanawiam czy lokalizacja okna ma aż tak ogromne znaczenie dla rozwoju tych pięknych roślin. Zamierzam poszerzać moja kolekcje ale czy są roślinki owadożerne których praktycznie nie da się lub bardzo trudno sie hoduje na wschodni m i zachodnim oknie?

I czy jest jakaś roślinka która dała by se rade np. na stole w pokoju/kuchni w firankami w pomieszczeniu? (czyli brak bezpośredniego światła)

Odnośnik do odpowiedzi

mucholowki przestaw na wschodni parapet bo na zachodnim jest duzo ciepla a malo promieni slonecznych a na wschodnim jest ich o wiele wiecej :) pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.