adamoon Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Kupiłem w sklepie carnisana 2 kapturnice, jedną dostałem gratis, ale za to ta jedna z zamówionych jakaś marna, poucinane wierzchy, 3 długie płaskie liście, tych zdrowych z pułapkami jest naprawdę mało, jednak jak się przyglądałem zauważyłem że w ziemi nie ma perlitu, a dwie pozostałe go mają i rosną świetnie, czy to wina dlatego że ziemia jest bez dodatku perlitu? Co w takiej sytuacji zrobić, wyjąć roślinę, otrzepać korzenie z ziemi i wsadzić w nową ziemię z perlitem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Watpie co do perlitu, ja go wogole u kapturow nie mam, ja mysle ze po poprostu kaptur dopiero sie wybudza z zimowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Czyli na balkon i czekać aż wyrośnie? Te długie płaskie liście potem uciąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
may Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Czyli na balkon i czekać aż wyrośnie? Te długie płaskie liście potem uciąć? Długie, płaskie liście to liście zimowe- nie ucinaj ich, daj im porosnąć. Jak kapturnica się wybudzi, będzie wypuszczała normalne liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 To stan jak najbardziej normalny po zimowaniu rośliny. Daj jej ciepła i jak najwięcej słońca a puści liście i prawdopodobnie kwiat. Perlit do opisywanego przypadku nic nie ma. Kapturnice rosną bez problemów w samym torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi