Skocz do zawartości

Czarna plama na pułapce po złapaniu biedronki

Lakers

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem gdyż moja roślinka po przypadkowym złapaniu biedronki zaczęła zmieniać barwy na czarno brązowy wiem że w temacie "trujące owady" ten tema został poruszony ale nie został rozwinięty. Czy mógł bym prosić o szybką pomoc

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem gdyż moja roślinka po przypadkowym złapaniu biedronki zaczęła zmieniać barwy na czarno brązowy wiem że w temacie "trujące owady" ten tema został poruszony ale nie został rozwinięty. Czy mógł bym prosić o szybką pomoc

post-5612-1304797999_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Biedronki są opancerzone chityną. Enzym muchołówki kiepsko sobie z taką zbroją radzi. Pożytek dla rośliny niewielki, a biedronki są bardzo pożyteczne przez odżywianie się mszycami (podobnie złotooki drapieżne). Ja wyganiam oba gatunki (i jeszcze trzmiele) z domu, ale rozumiem, że mogła przypadkowo złapać. Nic tu nie poradzisz. Nie zasmakowało jej, pułapka umrze z pewnością, ale nie odcinaj jej póki całkiem nie sczernieje. Muchołówka wycofa sobie substancje odżywcze z tej pułapki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.