Skocz do zawartości

Pytanie o ukorzenianie dzbanecznika - auksyny

Pabolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam hormony roślinne - auksyny ( IBA - kwas indolilomasłowy ) w stężeniu 10mg/ml . Chciałbym zapytać, w jaki sposób mogę ukorzenić młode dzbaneczniki rosnące u podstawy dorosłego dzbanecznika , za pomocą właśnie tych auksyn.

Pozdrawiam Paweł

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, po to aby mikrorozmnażanie odbywało się w warunkach wolnych od bakterii, wirusów i grzybów.

Oczywiście dotyczy to również narzędzi których używamy.

Odnośnik do odpowiedzi

Ukorzenianie zalicza się do mikrorozmnażania ?W in vitro to wiem że wszystko musi być sterylne , sam mam kilka pojemniczków z nasionami drosery spatulaty i capensisa red i alba.

Odnośnik do odpowiedzi

To jest inna forma ukorzeniania hydroponicznego, tyle ze wspomagana auksynami, nic nie musi być sterylne w tym wypadku ;)

Odnośnik do odpowiedzi

To git ^^ to na litr wody mam dać 0,1 ml roztworu IBA ( 10mg/ml) tak ? :) No i rozumiem że część rośliny , która będzie stykała się z wodą powinna być oczyszczona i odkażona np roztworem wybielacza.. ? Czy nawet to jest zbędne?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.