Pabolo Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Witam, mam hormony roślinne - auksyny ( IBA - kwas indolilomasłowy ) w stężeniu 10mg/ml . Chciałbym zapytać, w jaki sposób mogę ukorzenić młode dzbaneczniki rosnące u podstawy dorosłego dzbanecznika , za pomocą właśnie tych auksyn. Pozdrawiam Paweł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=6629 Tyle że walnij 1mg IBA/l Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pabolo Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 Dziękuję bardzo za odpowiedz , a jeszcze jedno pytanie , czy to ważne żeby wszystko było sterylne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Tak, po to aby mikrorozmnażanie odbywało się w warunkach wolnych od bakterii, wirusów i grzybów. Oczywiście dotyczy to również narzędzi których używamy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pabolo Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 Ukorzenianie zalicza się do mikrorozmnażania ?W in vitro to wiem że wszystko musi być sterylne , sam mam kilka pojemniczków z nasionami drosery spatulaty i capensisa red i alba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Ukorzenianie jest jednym z etapów mikrorozmnażania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Nie musi być sterylne, przecież to nie in vitro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 To jest inna forma ukorzeniania hydroponicznego, tyle ze wspomagana auksynami, nic nie musi być sterylne w tym wypadku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Si, system hydroponiczny - wprowadziłam w błąd Edytowane 8 Maja 2011 przez <kay> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pabolo Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 To git ^^ to na litr wody mam dać 0,1 ml roztworu IBA ( 10mg/ml) tak ? No i rozumiem że część rośliny , która będzie stykała się z wodą powinna być oczyszczona i odkażona np roztworem wybielacza.. ? Czy nawet to jest zbędne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi