Skocz do zawartości

Wysiew rosiczki drosera spatulata

Sorcor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Prawdopodobnie jutro będę siał moje pierwsze owadożery - rosiczki drosera spatulata.

Wyczytałem już mniej więcej jak powinienem to zrobić jednak mam jeszcze kilka pytań na które odpowiedzi nie mogę znaleźć lub są różne.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

1. Czy po zasianiu rosiczek mam przykrywać doniczki podziurawioną folią czy po prostu zostawić i zapewnić odpowiednio wilgotny torf?

2. Po ile nasion siać do doniczki? 7x7cm (zastanawiam się jak dużo z nich kiełkuje, sprzedający podaje 95% ale wiadomo- różnie to bywa)

3. Nie jestem pewny w gdzie ustawić doniczki, mam kilka pomysłów.

a) dom w stanie surowym, średnia temp 15 stopni przy drzwiach tarasowych od strony południowej

b) na zewnątrz, przykrywając doniczki akwarium co zapewnia efekt mini-szklarni

c) w moim pokoju - oświetlenie cały dzień dobre ale nie bezpośrednie (okna dachowe) temp. 23 stopnie

d) tak jak w c ale doświetlając wieczorem świetlówką

4. Czy zwykły torf ogrodniczy jest odpowiedni?

Z góry dziękuję

Krzysiek

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

W takim razie chyba wstawię doniczki do siebie do pokoju - na razie tylko tam mogę zapewnić odpowiednią temperaturę, światło nie jest takie złe.

A czy mógłbyś mi polecić jakiś tani preparat na pleśń który mogę zastosować?

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

W takim razie chyba wstawię doniczki do siebie do pokoju - na razie tylko tam mogę zapewnić odpowiednią temperaturę, światło nie jest takie złe.

A czy mógłbyś mi polecić jakiś tani preparat na pleśń który mogę zastosować?

Topsin M500SC- ja za 5 ml opakowanie zapłaciłam chyba 7 zł. Robisz z niego 0,1% roztwór (1 ml preparatu na 1l roztworu) i opryskujesz podłoże.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.