maxxxx95 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Witam! Czy będzie jakaś różnica między oświetlaniem świetlówkami a słońcem naturalnym.Głównie chodzi mi o kształt liści u np.muchołówki ,wybarwianie się , szybkość wzrostu.Jaka odległość od świetlówki będzie najlepsza?? Słyszałem że 15cm bo wtedy się wybarwiają. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Jeśli użyjesz porządnej świetlówki (raczej nie jednej) o porządnej mocy roślina da radę. Naturalne promienie słoneczne jednak ciężko zastąpić szczególnie w przypadku wybitnie światłolubnych roślin. Dodatkowo oświetlenie będzie trochę kosztowało i dwa musi działać codziennie przez 14h (bez przerw) aby odniosło oczekiwany skutek (zakładam, że mowa o jakimś parapecie na który rzadko zagląda słońce. Na temat oświetlenia jest sporo w dziale technika naszego forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxxxx95 Napisano 19 Maja 2011 Autor Share Napisano 19 Maja 2011 A jak myślisz wystarczą 2 świetlówki rurowe 13W (6400K) i jedna kompaktowa 14 (6500) ?? Przeczytałem o oświetleniu w dziale technika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Dla muchołówki z pewnością nie. Ona kocha słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxxxx95 Napisano 19 Maja 2011 Autor Share Napisano 19 Maja 2011 (edytowane) A dla rosiczek capensis ,alicae ,madagascarensis i kapturnicy ? Bo kurcze nie wiem czy ich nie doświetlać bo u mnie w pokoju w lato jak wyżej jest słońce to nie ma bezpośredniego słońca bo balkon zasłania Za to w zimie jak jest słońce to idealnie pada.A może wystarczy im takie rozproszone światło ? Siewki capensis i alicae się wybarwiły na czerwono ALE to siewki a co z muchołówką i dorosłymi ? A dobre by było gdybym oprócz słońca z parapetu doświetlał je wyżej wymienionymi świetlówkami ? Edytowane 19 Maja 2011 przez maxxxx95 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 siewki aliciae przy 4-5 liściach (owadożernych) są czerwone, potem robią się zielone i dopiero potem znowu się wybarwią na właściwy kolor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 kapturnica MUSI miec bezposrednie slonce inaczej bedziesz mial witki a nie liscie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxxxx95 Napisano 19 Maja 2011 Autor Share Napisano 19 Maja 2011 Czyli rozumiem że u mnie nie da się jej hodować jeżeli teraz mam 1-max2 godziny bezpośredniego słońca a później się chowa ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 A przecież możesz ją teraz na balkon wystawić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 albo ogród Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxxxx95 Napisano 19 Maja 2011 Autor Share Napisano 19 Maja 2011 A nic się nie stanie jak temp. w nocy spadnie gdzieś do 10 stopni?Mam na myśli muchołówkę, kapturnicę i rosiczki capensis , alicae i magadascarensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 rosiczki capensis , alicae i magadascarensis. To na pewno nie nadaje sie na hodowle polową, kapturnice i mucholowki, spokojnie mozesz trzymac na polu do pierwszych przymrozkow, z rosiczek jeszcze rotundifolia intermedia, filiformis i jakies krzyzowki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 A właśnie że pospolite rosiczki typu capensis, aliciae świetnie rosną na dworze. Dowód? Capensis przeżył nawet pierwsze przymrozki. Ten chwast jest po prostu nie do zajechania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Intermedia Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 Właściwie to D. rotundifolia i intermedia nie tylko do pierwszych przymrozków, ale na całą zimę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi