adamek_17 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Zakupiłem fogger stąd: http://allegro.pl/parownik-generator-mgly-....html?source=oo . Niestety brakuje zasilacza. Moglibyście mi wskazać jaki kupic ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 możesz kupić coś takiego http://allegro.pl/zasilacz-stabilizowany-r...1632335950.html lub oryginalny przeznaczony do tego urządzenia niestety na allegro nie widziałem, używałem kiedyś takiego zestawu przez jakiś czas - jeśli chcesz to mogę poszukać w swoich szpargałach zasilacza - pisz pw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarchenX Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Radziłbym sprawdzić jakie ma mieć zasilanie ten generator bo prawdopodobnie to musi być 24V ale nie DC a AC. Czyli to już nie jest zasilacz a transformator. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 szczerze powiedziawszy to nie wnikałem czy mój ma stałe czy zmienne napięcie - kupiłem go razem z foggerem i po prostu podłączyłem wtyczkę do gniazdka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) MarchenX, radzę wpierw poczytać na dany temat, a nie pisać głupot. Wartość AC, to nic innego jak napięcie na jakim może pracować zasilacz - prąd zmienny 220-230V czyli tyle ile mamy w gniazdkach. Wartość DC, to napięcie wyjściowe zasilacza - prąd stały (w tym przypadku 24V). Najważniejsza rzecz to moc zasilacza wyrażana w mA. Do foggera proponuję min. 1500mA, czyli 1,5A lub więcej. I warto pomyśleć o zasiłce stabilizowanej. Zwróć też uwagę na rozmiar bolca przy wtyczce od foggera. Najpowszechniej używane są dwa rodzaje wtyków - 5.5 x 2,5 mm i 5.5 x 2,1 mm. Zasilacz powinien mieć wtyk o otworze pasującym do bolca jaki ma wtyczka od foggera. Edytowane 28 Maja 2011 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamek_17 Napisano 26 Maja 2011 Autor Share Napisano 26 Maja 2011 Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarchenX Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 MarchenX, radzę wpierw poczytać na dany temat, a nie pisać głupot. Wartość AC, to nic innego jak napięcie na jakim może pracować zasilacz - prąd zmienny 220-230V czyli tyle ile mamy w gniazdkach. Wartość DC, to napięcie wyjściowe zasilacza - prąd stały (w tym przypadku 24V). Najważniejsza rzecz to moc zasilacza wyrażana w mA. Do foggera proponuję min. 1500mA, czyli 1,5A lub więcej. I warto pomyśleć o zasiłce stabilizowanej. Transformatorowe to już przeżytek. Nie będe się kłócił. Tak się sklada że co nie co się na tym znam i wiem że niektóre generatory mgły zasila się 24 woltami napięcia zmiennego czyli np czymś takim: http://www.eneo-security.com/item/5001/526...;setlanguage=pl Na napięciu stałym prawdopodobnie też będzie działało ale nie tak efektywnie (połowa zdolności). Jakiś czas temu rozbierałem taki zasilacz i wiem co miał w środku i jakie napięcie miał na wyjściu. Podstawia to mieć papiery od danego generatorka. Poza tym prąd to pojęcie oddzielne(wyraża się w Amperach), napięcie oddzielne(w Woltach), a moc wyraża się w Watach. W przypadku napięcia stałego mnoży się prąd i napięcie i dostajemy moc. Tyle w tym temacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) Na napięciu stałym prawdopodobnie też będzie działało ale nie tak efektywnie (połowa zdolności). Nie prawdopodobnie, tylko na pewno będzie działać. To nie jest jakiś cud techniki, tylko zwykły generator mgły made in china. Jak działa na oryginalnych, badziewnych zasilaczach transformatorowych, będzie działać na każdym zasilaczu na prąd stały o odpowiednich parametrach. A żeby było efektywniej, stosuje się zasilacze stabilizowane. Edytowane 26 Maja 2011 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgrywusik Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Wstawiam fotkę z parametrami zasilacza z zestawu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 W tych ultradźwiękowych zamgławiaczach drgania membrany (około 1,5 MHz) są wytwarzane generatorem (elektronika jest gdzieś w samym zamgławiaczu). Dlatego (najprawdopodobniej) można stosować zasilacze niestabilizowane i stabilizowane. Ważne aby zasilacz miał na wyjściu 24V i przynajmniej te 1,5A. oryginał ma 1,2A ale ja dałbym z zapasem. Kolejna rzecz to rozmiar wtyku. I jeszcze jedna ważna sprawa. Myślę, że warto zapłacić za zasilacz z atestem (nie jakiś chiński niewiadomej jakości). O pożar nietrudno .... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Mam ten sam model w zestawie co zgrywusik. Z niewiadomych przyczyn przestał działać. Początkowo winiłem generator, gdyż o dziwo dioda nadal się świeciła, ale po sprawdzeniu napięcia miernikiem okazało się że winny był zasilacz. Generował tylko niewielkie skoki do 0,5V które widocznie dały radę zasilić samą diodę LED. Mimo że mam jeszcze 18 m-cy gwarancji, to i tak nie odsyłam tego do sklepu. Jak mam dostać kolejny bubel, wolę sam kupić coś konkretniejszego. Warto przejrzeć allegro i poszukać chociażby używanych markowych zasiłek. Sam niedawno brałem kilka sztuk używanych 12V impulsowych Liteon'ów do zasilania wentylatorów i sprawują się wyśmienicie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgrywusik Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) Marrom. Dziś wszystko jest chińskie. Fogger EXO TERRA też ma chiński zasilacz. Mój zestaw poszedł na "szczaw"(został spakowany i głęboko schowany). Zamieniłam fogger na zwykły nawilżacz powietrza i zobaczcie jaka różnica fotki mają pół roku różnicy i dużo się zmieniło Edytowane 28 Maja 2011 przez zgrywusik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi