kamizelka Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) Cześć, Właśnie zaczynam przygodę z roślinkami owadożernymi i abym mógł dbać o swój nowy nabytek powinienem wiedzieć jak się z nim obchodzić, a przede wszystkim co to właściwie za roślina ? Kupiłem pod nazwą Carnivorous mix o_O. Pozdo i z góry dzięki. Edytowane 26 Maja 2011 przez kamizelka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 To niewybarwiona kapturnica purpurowa (Sarracenia purpurea). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 To niewybarwiona kapturnica purpurowa (Sarracenia purpurea). Raczej Sarracenia purpurea venosa. Trudno ocenić proporcje przy roślinie tej wielkości, ale zwróć uwagę na meszek na zewnętrznych stronach liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Raczej Sarracenia purpurea venosa. Trudno ocenić proporcje przy roślinie tej wielkości, ale zwróć uwagę na meszek na zewnętrznych stronach liści. Racja, szczerze mówiąc to nawet nie włączałam zbliżenia, więc meszku nie zauważyłam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamizelka Napisano 29 Maja 2011 Autor Share Napisano 29 Maja 2011 co to znaczy, że "venosa" ? Zajmować się tym jak purpurową? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 co to znaczy, że "venosa" ? Zajmować się tym jak purpurową? Sarracenia purpurea - kapturnica purpurowa Sarracenia purpurea venosa - kapturnica purpurowa żyłkowana Czyli to też purpurowa. Obie potrzebują dokładnie takich samych warunków. Różnią się obecnością u tej drugiej "meszku" po zewnętrznej stronie liści oraz tym, że venosa ma o wiele szersze kaptury i wloty do nich. Nie wiem czy to reguła, ale moje venosy (choć stoją tam gdzie zwykłe purpurowe) są o wiele mniej wybarwione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 (edytowane) venosa = żyłkowana Jest to podgatunek S. purpurea Wszystkie kapturnice mają podobne wymagania więc opiekujemy się nimi z reguły w taki sam sposób Kosa, byłeś szybszy Edytowane 29 Maja 2011 przez Kon000r Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi