Skocz do zawartości

Kapturnice ( i nie tylko) w naturze.

Rekomendowane odpowiedzi

co to za tłustek tam rośnie, ta taka gwiazda? ehh kurde tam to są widoki, u nas tylko jakieś marne rzadkie rosiczki i tłustosz... Ale pole z kapturnicami i tak najlepsze :D

Odnośnik do odpowiedzi

ehh kurde tam to są widoki, u nas tylko jakieś marne rzadkie rosiczki i tłustosz... Ale pole z kapturnicami i tak najlepsze :D

Proszę mi tu rodzimej przyrody nie obrażać! :) 13 gatunków roślin owadożernych u nas rośnie. Też piękne, choć istotnie nie tak zjawiskowe jak np. kapturnica w ilości setki egzemplarzy. Chciałbym kiedyś odwiedzić Florydę głównie ze względu na mięsożerną florę właśnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę mi tu rodzimej przyrody nie obrażać! :) 13 gatunków roślin owadożernych u nas rośnie. Też piękne, choć istotnie nie tak zjawiskowe jak np. kapturnica w ilości setki egzemplarzy. Chciałbym kiedyś odwiedzić Florydę głównie ze względu na mięsożerną florę właśnie.

tak, ale to jest tak rzadkie... tak samo, modliszki są w Pl, ale można spotkać tylko na południowym wschodzie, czyli akurat u mnie ich pełno, też piękne i wogóle ale w pozostałych rejonach polski można o nich pomarzyć, i tak też z rosiczkami bywa, jest ich bardzo niewiele..

Odnośnik do odpowiedzi

Jest o wiele więcej niż myślisz. :) Intermedii, anglici, x obovatej jest niewiele, ale zasięg występowania rotundifolii obejmuje prawie cały kraj. Sam byłem w szoku, gdy dowiedziałem się ile jest stanowisk rosiczek w promieniu 100 km od mojego miasta.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.