taurus0207 Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, jestem tutaj nowy ale mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Zajmuje się owadożerami od dwóch lat, ok miesiąc temu zakupilem spatulatę dorosłą, postępuję z nią według wszelkich zasad czyli odpowiedni torf, woda demi itd. Niestety od ok tygodnia zauważylem że przestały wyrastać ze stożka wzrostu nowe liście, sama roślina nabrała purpurowego koloru, końcówki liści zaczęły nabierać barwy brązowej. Może ktoś wie co się dzieje lub miał podobny przypadek. Za wszelkie porady i podpowiedzi będę wdzięczny Edytowane 3 Czerwca 2011 przez taurus0207 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taurus0207 Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2011 Witam, jestem tutaj nowy ale mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Zajmuje się owadożerami od dwóch lat, ok miesiąc temu zakupilem spatulatę dorosłą, postępuję z nią według wszelkich zasad czyli odpowiedni torf, woda demi itd. Niestety od ok tygodnia zauważylem że przestały wyrastać ze stożka wzrostu nowe liście, sama roślina nabrała purpurowego koloru, końcówki liści zaczęły nabierać barwy brązowej. Może ktoś wie co się dzieje lub miał podobny przypadek. Za wszelkie porady i podpowiedzi będę wdzięczny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Dla roślinki R.I.P. bo jej się umarło raczej. Jak tak patrzeć po podłożu to przelana chyba. A może spaliłeś ją? Troche loteria tak zgadywać, ale ja obstawiam te dwie najbardziej pradopodobne opcje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothia Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 sprawdź też czy nie ma mszyc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 6 Czerwca 2011 Share Napisano 6 Czerwca 2011 Spalila się, odstaw ją w osłonięte miejsce i mocno podlej, niech stoi w wodze. Może coś z tego będzie jeszcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taurus0207 Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2011 Spalila się, odstaw ją w osłonięte miejsce i mocno podlej, niech stoi w wodze. Może coś z tego będzie jeszcze. Hubu, trafna diagnoza , już zaczęła odbijać z nowymi liśćmi od stożka. Odstawiłem biedulkę po zakupie ze wszystkimi owadożerami na słońce - a ostatnio mocno daje, mój błąd. Dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi