Skocz do zawartości

Ile będzie rosnąc?

Gekon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Mam takie pytanko. Posiadam dzbanecznika ventrata i moje pytanie to ile to zajmie zanim wytworzy dużej wielkości dzbanki? Ma ich ok. 4 jednak są one mniej więcej 3-4cm. Słońca mu nie brakuje bo odziwo od dwóch dni jest słonecznie.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Ventrata rośnie dość szybko, ale nie można jednoznacznie odpowiedzieć na takie pytanie. Po pierwsze nie wiemy nawet jakiej wielkości jest teraz roślina, po drugie nikt nie wywróży kiedy będzie miała dzbanki wielkości 20cm. Wszystko zależy od warunków i czynników takich jak: temperatura, podłoże, wilgotność, oświetlenie a znajdzie się ich pewnie jeszcze więcej. W zależności od tego możesz mieć spore dzbanki za pół roku albo za 2 lata.

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie wywróży kiedy będzie miała dzbanki wielkości 20cm.

Ja nie proszę żeby mi tu wróżyli tylko się pytam kiedy można się ich spodziewać. Roślina jest 15-20cm wysokości. Wilgotność i temp. różnie bo stoi cały czas na ogrodzie. Podłoże to sam torf a na wierzchu trochę sphagnum (tak już go dostałem). Pytam się ile to przeważnie zajmuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby nie było to to o co prosisz jest jak długoterminowa prognoza pogody... Nikt, ale to nikt nie może Cie zapewnić, że za jakiś tam czas roślina urośnie Ci o 10cm. Na zimę pewnie dzbanki przestanie w ogóle wytwarzać, a nie wiadomo czy nie zostanie przelany lub przesuszony itd. Tak jak pisałem pół roku do nawet dwóch lat w zależności od warunków.

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Pytani całkowicie bez sensu. Po perwsze nie zaznaczyłeś jakie to duże dzbanki. Dla mnie duży dzbanek to 30cm a ventrata nie dorasta do takich rozmiarów. Poporstu posłuchaj przdmówcy i zrozum, że nie da się określić kiedy będziesz miał dzbanki po 10-15cm bo do takich rozmiarów dorastają. Wstpnie powiem ci jak przdmówca za 2 lata :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.