Skocz do zawartości

Pierwsze terra

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem trochę o tearriach. Mam miejsce na terrarium wys 110 długość 120 szerokość 45 . Chciałbym zbudować je głównie dla dzbaneczników górskich, ale z czasem może dam tam kilka helek. A teraz kilka spraw technicznych jak chciałbym to zrobić:

- Całość będzie wykonana z dobrze zaimpregnowanej płyty meblowej (podstawa, 3 ściany boczne i góra)

- Z przodu dam 2 lub 3 przesuwane szyby na prowadnicach.

- Na gorze dam wentylatory Pc

- Całość będę w nocy chłodził agregat z lodówki połączony z termostatem

- Obok zamontuję "szafkę" z chłodzeniem

- W tera zamontuje nawilżacz powietrza

- Na sam duł dam keramzyt zalany na ok 1 cm

- Oświetlenie zrobię jak należy, ale pomyślę o nim dopiero gdy podejmę stanowczą decyzje buduje

I teraz parę pytań:

Czy muszę zamontować dysze do zraszania roślin jeśli dam do środka nawilżacz tak jak tu http://roslinyowadozerne.eu/art/technika/paludarium-3.php ?

Co byście zmienili? Może gdzie popełniłem jakiś błąd? Czy tera nie będzie za wysokie?(zdaję sobie sprawę, że będzie na początku trochę puste)

post-5026-1307466232_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci szczerze, że przy budowie tej wielkości terrarium osobiście wolałbym zakupić na allegro, jest jeden sprzedawca co robi naprawdę tanio i na zamówienie, dużo osób z forum od niego kupowało łącznie ze mną.

Wyjdzie odrobinę drożej niż sam gdybyś naganiał się za materiałami, a w razie czego błąd przy budowie może ciebie o wiele więcej kosztować. Poeksperymentuj sobie najpierw przy budowie jakiś maleństw ot tak dla doświadczenia jak ci zależy, a tej wielkości, tzn. średniej, lepiej kup. pzdr

edit: najlepiej zaimpregnowana płyta w końcu puści.

edit2: nie mam doświadczenia w hodowli górskich roślin, ale ile kojarzę, wcale szybko nie rosną. Wydaje mi się, że na początek tez nie potrzebujesz aż tak wielkiego- co innego, jakbyś bawił się w nizinne, to jeszcze za małe by się okazało :P a helki muszą mieć mocne światło i nisko zawieszone by ładnie rosły

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam szklo. Na twoim miejscu popytalbym po szklarzach czy sa w stanie cos takiego zrobic. Ja od mojego szklarza dostalem namiar na gostka ktory pracuje w firmie zajmujacej sie robieniem terrariow i dorabia sobie po godzinach. Za terra 1mx1m gl jakies 40cm zaplacilem cos ponad 150zl nie pamietam dokladnie. Jesli juz sie zdecydujesz uswiadom czlowieka ze bedzie tam wysoka wilgotnosc zeby na pewno nigdzie nie ciekla woda ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.