ArturP Napisano 10 Czerwca 2011 Share Napisano 10 Czerwca 2011 Jakoś nie mogłem znaleźć nic konkretnego.. Wiem, że rodzime część z was trzyma na torfowiskach. Co z pozostałymi "zimolubnymi". Patrzycie po prostu na msc. ich występowania? Zimujecie np razem z muchołówkami czy delikatniej na parapecie przy szybce? Chyba sporo oób posiada primuliflore, longifolie itd itd. Jak je traktujecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 10 Czerwca 2011 Share Napisano 10 Czerwca 2011 Primuliflora jest tłustoszem jednorozetowym, więc trochę niższa temp. przy szybie wystarczy. Tłustosze, które wymagają zimowania, gdy zaczynają tracić liście i wytwarzać pąk przenoszę z terra na parapet do nieogrzewanego pomieszczenia. Podczas mrozów na zewnątrz temperatura w tym pomieszczeniu wynosi 7-8 stopni. Trzymam je bez doświetlania i w raczej suchawym podłożu. Podlewam bardzo rzadko, czasem podłoże na dłuższy czas zupełnie wysycha. Wiosną, gdy wypuszczą liście, wracają do terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 Czyli tą pierwszą jak zimować? Stoi tak jak stoi tylko temperatura obniżona? i o ile *C ma spaść? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 U mnie jednorozetowe rosną cały rok w terra na parapecie przy samej szybie, gdzie zimą jest najzimniej - w zależności od temperatury na zewnątrz w granicach 10-15 C. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 U mnie tłuściochy rosną cały rok na parapecie w domu przy otwartym onie wiec w zime jest tak kolo 15 C a w lato ok 25 C Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi