Skocz do zawartości

help me ! inwazja robali :(

Browar11

Rekomendowane odpowiedzi

witam dziś 1 dzień urlopu, zacząłem od porządku przy roślinkach i na moje nieszczęście zaobserwowałem małe białe (pajączki chyba), są dosłownie wszędzie w glebie na spodzie liści w akwarium na szybach z jednej i drugiej strony, nawet pod akwarium z zewnątrz (skupiska ) na spodkach z doniczek ( dużo, skupiska ), najbardziej pasuje przędziorek ale z tego co wiem to woli suche miejsca a w akwarium z dzbankami mam 80-90% wilgoci w doniczce z hodowlą sphagnum też.

na zdjęciach nie wiele widać chociaż po powiększeniu może ktoś rozpozna, nie posiadam niestety dobrego aparatu. chodzą powoli i nie skaczą więc skoczogonki odpadają. nie jestem pewny co to może być chodziły nawet po pudełku z plastiku gdzie nie było roślin ani gleby.

post-4845-1307789846_thumb.jpg

post-4845-1307789641_thumb.jpg

post-4845-1307789972_thumb.jpg

post-4845-1307790518_thumb.jpg

post-4845-1307790962_thumb.jpg

BARDZO PROSZĘ O POMOC BO OBAWIAM SIĘ ŻE ROZPRZESTRZENIĄ SIĘ PO INNYCH AKWA

Edytowane przez Browar11
Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że nie masz takiego aparatu by uchwycić to z bliska, może byś narysował w miarę szczegółowo jak to wygląda? Miałem też inwazję swojego czasu dziwnych białych pajęczaków, wlk 1mm średnio, były powolne, po naprysku popularnym środkiem owadobójczym zlazły na amen. Kiepsko widać, ale może to jakieś mszyce są? tak połyskliwe się wydają na zdjęciu....

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Macie racje z tymi roztoczami, NIE PRZYSZŁO MI TO DO GŁOWY !, ale to nie z powodu zaniedbań w hodowli roślin, tylko hodowli karmówki do gekonów tam to dziadostwo musiało się zalęgnąć (świerszcze i mączniaki). Czy roztocza są groźne dla roślin,

czym najlepiej z tym walczyć bo naprawdę mam tego dużo. Mam dzbanki tłustosze i rosiczki

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy skuteczne ale kiedyś profilaktycznie zeby mieć na wszelki wypadek kupiłam na allegro preparat do walki z roztoczami "mite off" firmy Zoo Med [chyba tak się pisze.Tylko to preparat zwalczajacy roztocza u gadów[stwierdziłam ,że w ostateczności do roślinek będzie ale jak pisałam niemiałam okazji wypróbowac ,więc nie wiem czy skuteczny]

Odnośnik do odpowiedzi

Karnówka do kosza - nic z niej nie będzie. Rośliny proponuję spryskać jakimś środkiem owadobójczym (proponuje taki który działa na przędziorki). Będziesz musiał założyć nową hodowlę karnówki więc musisz się pozbyć wszystkich potencjalnych źródeł nowego zakażenia.

Odnośnik do odpowiedzi

tak wszystko wywaliłem wyszorowałem zdezynfekowałem, trzeba założyć nowe hodowle i nie zrobić tego samego błędu.

"Karate Zeon" będzie dobry do zastosowania na owadożerach ??? , czy jakiś inny preparat

dzięki za pomoc i pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.