Skocz do zawartości

D. admirabilis

adamik55

Rekomendowane odpowiedzi

Moja D. admirabilis kwitnie. Czy coś zrobić (np. przenieść pędzielkiem pyłek na słupek)? I jak już będzie po kwitnięciu to jak zebrać nasiona? Odrazu można wysiać? Sorka że tak proste pytania ale ogółem to nigdy nie bawiłem się w rozmnażanie roślin, bo rośliny to moje hobby od 2 lat.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Trochę późno, ale zawsze coś. D. admirabilis jest samopylna, więc nic nie musisz robić. Tak, zaraz po zbiorze możesz wysiać. Świeże kiełkują najszybciej.

Gdy dojrzeją, po prostu potrząśnij pędem nad białą kartką A4, a nasiona same się wysypią.

Odnośnik do odpowiedzi

Większa część rosiczek jest samopylna więc nie musisz nic kombinować ;] Gdy już zbierzesz nasionka utnij pęd i potnij go na ok 2 cm i włóż do jakiegoś pojemniczka z mokrą watą i poukładaj tam kawałki pędów . Potem przykryj jakimś wieczkiem z dużom ilością dziurek bo inaczej ugotują sie.

PS: możesz użyć pojemniczka po surowce ;]

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.