adamik55 Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Moja D. admirabilis kwitnie. Czy coś zrobić (np. przenieść pędzielkiem pyłek na słupek)? I jak już będzie po kwitnięciu to jak zebrać nasiona? Odrazu można wysiać? Sorka że tak proste pytania ale ogółem to nigdy nie bawiłem się w rozmnażanie roślin, bo rośliny to moje hobby od 2 lat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinnamon Napisano 2 Lipca 2011 Share Napisano 2 Lipca 2011 Trochę późno, ale zawsze coś. D. admirabilis jest samopylna, więc nic nie musisz robić. Tak, zaraz po zbiorze możesz wysiać. Świeże kiełkują najszybciej. Gdy dojrzeją, po prostu potrząśnij pędem nad białą kartką A4, a nasiona same się wysypią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 2 Lipca 2011 Share Napisano 2 Lipca 2011 Większa część rosiczek jest samopylna więc nie musisz nic kombinować ;] Gdy już zbierzesz nasionka utnij pęd i potnij go na ok 2 cm i włóż do jakiegoś pojemniczka z mokrą watą i poukładaj tam kawałki pędów . Potem przykryj jakimś wieczkiem z dużom ilością dziurek bo inaczej ugotują sie. PS: możesz użyć pojemniczka po surowce ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Dzięki , kilka dni temu przekwitł ostatni kwiatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 31 Lipca 2011 Autor Share Napisano 31 Lipca 2011 Jak wysiać nasiona? Na wierzch? I w jakich warunkach wysiane sasiona trzymać i jak potem małe siewki trzymać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Tak wysiej na wierzch. Możesz przykryć pudełko folią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi