owadożer Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Witam Czy dzbaneczniki górskie takie jak jacquelineae, ephippiata itp. mogłyby mieć takie warunki jak dla dzbaneczników nizinnych ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Jaqulin na pewno nie co do drugiej to ci nie powiem. Choć myśle że mogła by sobie poradzić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 N. ephippiata w warunkach nizinnych stoi w miejscu. U mnie w takich warunkach przez ponad rok nie przekroczyła średnicy 8cm, a kupiłem ją nawet większą. Odżyła dopiero przy chłodzeniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2011 A jakie chłodzenie musiałoby być ? O ile się nie mylę użytkownik forum Człowiek trzymał dzbaneczniki górskie i helki w warunkach nizinnych i mu rosły... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 ja nie mówię, że nie będą rosły. Ale po co trzymać dzbanka, który zapewne nigdy nie będzie większy jak 15cm, skoro można kupić naprawdę ciekawe dzbanki nizinne, a jest takich wiele np: ampullaria, clipeata, bicalcarata, eustachya, rafflesiana, mirabilis var. echinostoma i można byłoby wymieniać o wiele więcej. Jeśli chodzi o chłodzenie to już 25/18*C (dzień/noc) jest wystarczające, żeby dzbanek mógł ładnie rosnąć. A takie spadki można uzyskać trzymając rośliny w piwnicy w małym terra i dodatkowo umieszczać wkłady lodówkowe (wkłady moga byc konieczne jedynie w ciągu lata). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2011 To chyba sobie z tymi dam spokój Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 Jaqulin na pewno nie co do drugiej to ci nie powiem. Choć myśle że mogła by sobie poradzić Jacqulinae rośnie i dzbankuje w warunkach nizinnych (wiem to z własnego doświadczenia jak i znajomych). Ephippiata również daje radę, ale rośnie wtedy dosyć wolno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi