Skocz do zawartości

przesadzanie kapturnicy

jacko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem mianowicie chciałbym przesadzić kapturnice, ponieważ rosną one w doniczce w której muszą być podlewane od góry, a słyszałem, iż taka doniczka nie sprawdza się w uprawie tych roślin. Mam więc pytanie: czy mógłbym przesadzić je do innych lepszych doniczek (Z otworami w dnach)? Cały problem polega na tym że były przesadzane rok temu, a podobno należy je przesadzać co 2 - 3 lata.

Proszę o odpowiedź

Pozdro

Jacko

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie żal Ci doniczki a jest plastikowa to wypal otwory w dnie rozgrzanym gwoździem bez wyjmowania rośliny. Z kolei przesadzając, nie musisz wyciągać rośliny z torfu, przesadź z całą bryłą. Roślina mniej to odczuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny owadożerne przesadza się co 2-3 lata w celu wymiany podłoża na nowe, lecz w nagłych przypadkach można to zrobić praktycznie w każdej chwili, ale w Twoim przypadku wystarczy zrobić dziurki w spodzie doniczki.

Edytowane przez owadomaniak
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Słuchajcie, też sądzę, iż powinienem je przesadzić: pomiędzy roślinami jest bardzo dużo miejsca, gdybym się postarał, to chyba nawet by nie poczuły, że są w innej doniczce. Taki mam plan, jak Wy sądzicie? Czy na dnie doniczki powinien być keramzyt?

Proszę o odpowiedź

Pozdro

Jacko

Odnośnik do odpowiedzi

Bez keramzytu, drenaż jest niepotrzebny, skoro doniczka i tak stoi w wodzie :)

Kapturnice i tak dość dobrze znoszą przesadzanie. U mnie S. purpurea i S. rubra nawet nie przerwały kwitnienia, mimo oczyszczenia korzeni do zera. Jak przesadzisz z podłożem to w ogóle luz.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tutaj.

hddk napisał że podłoże ma być bez keramzytu. Ja ostatnio przesadzałem swoją kapturnice i wsadziłem ją w podłoże złożone z torfu + perlitu. Czy popełniłem błąd czy jednak może być taki rodzaj podłoża?

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi nie tyle o dodanie keramzytu do podłoża, tylko o wsypanie go na dno doniczki, jako drenaż. Do mieszanki można drobny keramzyt dodać, spełni podobną rolę jak perlit. A jako drenaż nie ma większego sensu, bo doniczka i tak stoi w wodzie. Oczywiście nie zaszkodzi, tylko trzeba wtedy lać do podstawki więcej wody, żeby podsiąknęła aż pod torf, który ją "zassie" do góry :)

Odnośnik do odpowiedzi

No, wczoraj przesadziłem roślinki do innej dużej i przede wszystkim posiadającej otwory doniczki:) Teraz tylko czekać...

Mam jeszcze jedno pytanie: czy kapturnice mogą staćna balkonie wychodzącym na płn. zachód?

Myślę, że tak, ale wolę się spytać.

Pozdro

Jacko

Odnośnik do odpowiedzi

rośliny musiałem przesadzić 2 razy, bo za pierwszym razem użyłem zbyt dużej doniczki(myślałem że nie mam mniejszej), ale za 2 razem wyszło świetnie>)

Pozdrawiam

Jacko

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.