jacko Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Witam Mam pewien problem mianowicie chciałbym przesadzić kapturnice, ponieważ rosną one w doniczce w której muszą być podlewane od góry, a słyszałem, iż taka doniczka nie sprawdza się w uprawie tych roślin. Mam więc pytanie: czy mógłbym przesadzić je do innych lepszych doniczek (Z otworami w dnach)? Cały problem polega na tym że były przesadzane rok temu, a podobno należy je przesadzać co 2 - 3 lata. Proszę o odpowiedź Pozdro Jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Jeśli nie żal Ci doniczki a jest plastikowa to wypal otwory w dnie rozgrzanym gwoździem bez wyjmowania rośliny. Z kolei przesadzając, nie musisz wyciągać rośliny z torfu, przesadź z całą bryłą. Roślina mniej to odczuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Rośliny owadożerne przesadza się co 2-3 lata w celu wymiany podłoża na nowe, lecz w nagłych przypadkach można to zrobić praktycznie w każdej chwili, ale w Twoim przypadku wystarczy zrobić dziurki w spodzie doniczki. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Brak otworów w dolnej części doniczki latem może zakończyć się tragicznie. Jeśli tak już rok się kisi to polecam jednak przesadzenie i wymianę przynajmniej części podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Słuchajcie, też sądzę, iż powinienem je przesadzić: pomiędzy roślinami jest bardzo dużo miejsca, gdybym się postarał, to chyba nawet by nie poczuły, że są w innej doniczce. Taki mam plan, jak Wy sądzicie? Czy na dnie doniczki powinien być keramzyt? Proszę o odpowiedź Pozdro Jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Bez keramzytu, drenaż jest niepotrzebny, skoro doniczka i tak stoi w wodzie Kapturnice i tak dość dobrze znoszą przesadzanie. U mnie S. purpurea i S. rubra nawet nie przerwały kwitnienia, mimo oczyszczenia korzeni do zera. Jak przesadzisz z podłożem to w ogóle luz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablox Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Nie będę zakładał nowego tematu więc zapytam tutaj. hddk napisał że podłoże ma być bez keramzytu. Ja ostatnio przesadzałem swoją kapturnice i wsadziłem ją w podłoże złożone z torfu + perlitu. Czy popełniłem błąd czy jednak może być taki rodzaj podłoża? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 wsadziłem ją w podłoże złożone z torfu + perlitu To dobra mieszanka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablox Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Chodziło mi nie tyle o dodanie keramzytu do podłoża, tylko o wsypanie go na dno doniczki, jako drenaż. Do mieszanki można drobny keramzyt dodać, spełni podobną rolę jak perlit. A jako drenaż nie ma większego sensu, bo doniczka i tak stoi w wodzie. Oczywiście nie zaszkodzi, tylko trzeba wtedy lać do podstawki więcej wody, żeby podsiąknęła aż pod torf, który ją "zassie" do góry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 No, wczoraj przesadziłem roślinki do innej dużej i przede wszystkim posiadającej otwory doniczki:) Teraz tylko czekać... Mam jeszcze jedno pytanie: czy kapturnice mogą staćna balkonie wychodzącym na płn. zachód? Myślę, że tak, ale wolę się spytać. Pozdro Jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Mogą tam stać bez problemu, będzie im tam dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Powiem tak. Im więcej słońca tym lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2012 rośliny musiałem przesadzić 2 razy, bo za pierwszym razem użyłem zbyt dużej doniczki(myślałem że nie mam mniejszej), ale za 2 razem wyszło świetnie>) Pozdrawiam Jacko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi