Dan Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Czy możliwe jest aby od zmieszanego perlitu z torfem bardziej kwitły glony na powierzchni ? Mam jedną doniczkę zmieszaną ze żwirkiem to glony się nie pojawiają, zero zielonego osadu, a w doniczkach z perlitem aż się zieleni. Dodam, że w tej ze żwirkiem słabo atakuje pleśń w porównaniu do tych z perlitem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nerka99 Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 coś w tym chyba jest, ja mam w sumie podobnie, po przesadzeniu w nową nawierzchnię perlit wystający na wierzchu po jakimś tygodniu zmienia kolor na zielonkawy a po 2 tyg na wierzchu mam zielony meszek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 True. U mnie to samo, będę musiał zrezygnować z tej mieszanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 22 Maja 2012 Share Napisano 22 Maja 2012 U mnie perlit chętnie pokrywał się pleśnią. Zastosowałem proste rozwiązanie - na wierzchu doniczki kładę płytką warstwę czystego torfu, tyle tylko, by przykrywał podłoże z perlitem. Działa bezbłędnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi