sphagnum Napisano 29 Maja 2012 Share Napisano 29 Maja 2012 (edytowane) Od czasu do czasu, kiedy będę miał się czym pochwalić, będę wrzucał tutaj swoje zdjęcia. :-) Na pierwszy ogień idzie Cefalotus, który jeszcze niedawno wyglądał tak: A aktualnie, dzięki wiosennemu słońcu, zmienił się tak: Zaczął się również intensywnie dzielić, wypuszczając mnóstwo liści ze wszystkich stron: Ponadto: Moja wizja capensisów Dywanik małych alicji: Drosera venusta: Na koniec ciekawie wybarwiona pułapka Dionaea muscipula 'typical': Edytowane 1 Listopada 2014 przez sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 (edytowane) Kilka nowych zdjęć. Doszczętnie spalona słońcem aliciae w desperackiej próbie przedłużenia gatunku wypuściła takie coś: Tymczasem druga ze spalonych sióstr korzysta z życia aż miło: (przepraszam za uwalone okno, to po ostatnich ulewach ;-)) Pinguicula 'Tina' też nie próżnuje/ją: I Nepenthes sanguinea, który ocieka za... pięknem. :-) Edytowane 30 Lipca 2012 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 Bardzo ładne zdjęcia. Czy Twoja wizja capensisów była może robiona przez filtr IR? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 30 Lipca 2012 Share Napisano 30 Lipca 2012 ale mhrocznie ci ta sanguinea wyszła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 30 Lipca 2012 Autor Share Napisano 30 Lipca 2012 (edytowane) Bardzo ładne zdjęcia. Czy Twoja wizja capensisów była może robiona przez filtr IR? Niestety, obecnie nie zajmuję się już na poważnie fotografią (wtenczas respektowałem jedynie analog i normalne, wkręcane filtry), więc wszelkie filtry i efekty dorabiam w photoshopowej postprodukcji. -- A z innej beczki - tak wygląda moja szafa. ;-) Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 29 Października 2012 Autor Share Napisano 29 Października 2012 Jakoś tak dzisiaj spojrzałem na moje Adele i wydały mi się piękniejsze niż zwykle. W związku z czym chyba jutro zrobię im porządniejszą sesję, to tylko taki pstryk na szybko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Sesji nie było, bo mi się nie chciało, za to wrzucam kilka kolejnych pstryków z okna. Inna Adela z tej samej doniczki: A tutaj trzy różne wersje tej samej rośliny, czyli Drosera aliciae (wiem, że jedna dokonuje już żywota ): Drosera spatulata: Nepenthes x 'Rebecca Soper': Pinguicula x 'Tina' I, jako swego rodzaju bonus, bo zdjęcia stare, Dionaea muscipula w trakcie posiłku: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Spatulata i adelae z postu wyżej fajnie wyszły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Adelae piękna naprawdę .W ogóle wszystko ładne w dobrej kondycji , wybarwione . Edytowane 30 Października 2012 przez sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 Hmm bardzo ładne zdjęcia i roślinki . Możesz zdradzić jakie warunki ma D. adelae temperatura, oświetlenie, wilgotność itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Dziękuje za komplementy. :-) @allgreen Aktualnie stoją na parapecie, gdzie temperatura waha się między 17?C w nocy a circa 20-23?C w dzień (zależy od wysokości, na której mierzyć - lampy trochę grzeją). Wilgotność ok. 70-75%, chociaż ostatnio, gdy na dworze było bardzo sucho, spadła do ok. 50%. Za oświetlenie służy okno wschodnie + 2x54W T5 (Sylvania Grolux i Juwel Day-Lite 9000K), ale lampy są od niedawna, a adelae radziły sobie już wcześniej dobrze. W lecie rosły w szklanej kuli, ale był to średni pomysł ze względu na rozwój grzybów, z tego powodu zresztą musiałem je również przesadzić. Co będzie następnego lata, gdy wilgotność powietrza znowu spadnie - się okaże. Edytowane 30 Października 2012 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 30 Października 2012 Share Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Choć widać małą wilgotność po mchu na zdjęciu .Zeschłe końcówki .Mogę się mylić ,ale chyba masz ten mech od niedawna .Chyba że niedawno dałeś na parapet z szklanej kuli . Edytowane 30 Października 2012 przez sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 30 Października 2012 Autor Share Napisano 30 Października 2012 Od dwóch miesięcy. Za to nowe łodyżki mchu rosnącego na mini-mini torfowisku są już w pełni zielone, może się więc zaaklimatyzował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 10 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2012 Kilka nowych zdjęć "różnorakich". Udane (jej! ) sadzonki liściowe z dwóch hybryd tłustoszy meksykańskich: Największy z zalążków spectabilis x ventricosa (pewnie miałbym już pierwszy dzbanek, ale wyrósł niefortunnie od strony zasłony i codziennie ocieranie doprowadziło do zczernienia ): Tak wygląda parapet "hodowlany": No i pierwsze próby z nowo nabytym oświetleniem studyjnym - na razie dość płasko to wychodzi, ale będę ćwiczył. (N. X 'Ventrata'): Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Świetne rosiczki. Chętnie bym zobaczył ich dokładniejsze zdjęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi