adam69691 Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Witam!!! Chciałbym pokazać swoje rośliny. Będę zamieszczał i aktualizował zdjęcia. W swojej kolekcji mam: Nepenthes x 'Ventrata' Nepenthes x 'Rebecca Soper' Nepenthes x 'Hookeriana' Dionaea muscipula 'Red Green' Dionaea muscipula 'Red Dragon' Cephalotus follicularis Drosera aliciae Drosera capensis Drosera capensis var.albino Drosera madagascariensis Drosera rotundifolia Drosera nidiformis Drosera spatulata Drosera spatulata 'White flowe' Drosera sp.South africa Drosera sp.Botswana Drosera venusta Sarracenia purpurea spp.venosa Sarracenia flavia Pinguicula x Tina Pinguicula x Tempa Pinguicula cyclosecta Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Roślinki ładne i kondycyjnie chyba też dobrze - szczególnie cefalek mi się podoba - jest dość rozrośnięty (to chyba kilka cefalków). Od dawna masz te roślinki, czy hodowla dopiero co założona? No i zdjęcia... na tych mało co widać, szczerze mówiąc. Edytowane 16 Lipca 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Share Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Roślinki ładne i kondycyjnie chyba też dobrze - szczególnie cefalek mi się podoba - jest dość rozrośnięty (to chyba kilka cefalków). Od dawna masz te roślinki, czy hodowla dopiero co założona? No i zdjęcia... na tych mało co widać, szczerze mówiąc. Dziękuję. Od 2-3 miesięcy mam już hodowlę. Cefal ma kilka stożków wzrostu , szkoda że tak wolno się rośnie. Koło tyg temu zacząłem rozmnażanie rosiczek z korzenia i liści. Zobaczymy czy będę miał nowe rośliny. Muchołówkę zacząłem rozmnażać około 1 miesiąca temu , z 3 liści został tylko jeden i z niego wyrasta roślinka. Jakość zdjęć nie jest zbyt dobra ponieważ robiłem je za pomocą telefonu. Rosiczki madagaskarskie rozdzieliłem od rośliny matecznej(czarna doniczka) i dobrze rosną. Edytowane 16 Lipca 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) Wczoraj kupiłem nową roślinkę Dzbanecznik "Rebecca Soper" z Obi cena była w miarę przystępna jak na dwie rośliny w doniczce 41zl. Wczoraj go również przesadziłem do większej doniczki. Mam nadzieję że dobrze to zniesie pewnie zatrzyma wzrost na kilka tygodni. Edytowane 23 Lipca 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 25 Lipca 2012 Autor Share Napisano 25 Lipca 2012 (edytowane) Dziś do mnie przyszły zamówione z sklepu Carnisana rosiczki oraz muchołówka. Rosiczka okrągłolistna troszkę zmaltretowana, przesadziłem ją od razu w doniczkę z ziemią bo była w martwym mchu spanghum. Muchołówka Red Dragon którą również przesadziłem do większej doniczki.Dostałem gratis z sklepu rosiczkę nidiformis. Edytowane 25 Lipca 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Dołączyła do mojej kolekcji kolejną roślina Pinguicula 'Tina' i zaczęła kwitnąć Drosera nididformis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Dajesz jej kwitnąć? Zdajesz sobie sprawę z tego, że to może uśmiercić tą rosiczkę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Dajesz jej kwitnąć? Zdajesz sobie sprawę z tego, że to może uśmiercić tą rosiczkę? Zdaje sobie sprawę z tego że roślina może zamrzeć po kwitnięciu, tak często się dzieje. Czytałem że podczas kwitnienia trzeba ją dokarmiać żeby tak się nie stało. Mam nadzieję że będzie wszystko dobrze z rosiczką. Wolę się zapytać o radę czy dać jej nadal kwitnąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Co do kwitnięcia moja Drosera nididformis zaczyna kwitnąć po raz drugi w tym roku i o dziwo nic jej nie jest(nie zauważyłem niepokojących oznak) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Co do kwitnięcia moja Drosera nididformis zaczyna kwitnąć po raz drugi w tym roku i o dziwo nic jej nie jest(nie zauważyłem niepokojących oznak) Może to zombie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Może to zombie? Raczej nie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Dzisiaj się pojawiły 2 nowe rosiczki okrągłolistne od użytkownika (Kosa1984). Zresztą piękne rośliny. Wysiałem dziś Drosera capensis var. alba. Będzie mam nadzieję mała kępka. Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Aktualizacja 2012-08-16 Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 1 Września 2012 Autor Share Napisano 1 Września 2012 (edytowane) Aktualizacja 2012-09-01 P."Tina" W tym roku po raz drugi zaczął kwitnąć. P."Tina" Pod rosły mi trochę już sadzonki liściowe. Około 2-3 tyg temu je umieściłem w podłożu. Trzymam je w zamkniętym pudełku w którym mają 100% wilgotność. Sukces, tylko z jednego liścia nie utworzyła się roślina. D.capensis "Typical" Po miesiącu utworzyły mi się z 3 sadzonek liściowych 2 rośliny, które trzymałem w 100 % wilgotności. Teraz stopniowo je aklimatyzuje. D.capensis var. alba Już widać kiełkujące rośliny, wcześniej nie robiłem zdjęcia ponieważ nic by nie było widać. D.nidiformis. Dziś wysiałem nasiona. Teraz pozostaje tylko czekać. D.m. Typical Zastanawiam się czy z tech 3 liści wyrosną rośliny jak już czernieją. Jedna młodziutka roślina już ładnie się rozwinęła. Edytowane 1 Września 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 10 Września 2012 Autor Share Napisano 10 Września 2012 (edytowane) Aktualizacja 2012-09-10 Cephalotus follicularis Dionaea muscipula 'Red Dragon' Dionaea muscipula 'Typical' Sadzonki liściowe muchołówek wczoraj zrobione. Oraz młodziutkie sadzonki Nepenthes ventrata Nepenthes 'Rebecca soper' Drosera nidiformis Drosera madagascariensis Drosera rotundifolia Drosera capensis Młoda sadzonka rosiczki przylądkowej Drosera capensis var. alba Sarracenia purpurea spp.venosa Sarracenia flava Pinguicula 'Tina' Młode sadzonki liściowe. Za kilkanaście dni kolejna aktualizacja. Jutro lub pojutrze dojdzie do mnie nowy nabytek Nepenthes 'Hookeriana' (rafflesiana x ampullaria) wtedy dodam kolejne zdjęcia. Zasiałem niedawno nasiona rosiczki niekształtnej nie robiłem zdjęcia bo jeszcze nic nie widać. Pozdrawiam Edytowane 10 Września 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi