CFHs Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Chciałem się pochwalić Wam moją hodowlą owadożerów. Terrarium z pływaczami wymiary 48cm x 30cm x 11cm oświetlenie: GLO AQUA-GLO 18 000K T5 8W BEMKO 2 700K T5 8W Rośliny: utricularia biloba utricularia bisquamata Utricularia livida utricularia longifolia utricularia praelonga utricularia prehensilis utricularia pubescens utricularia resupinata utricularia subulata utricularia tricolor utricularia tridentata Cephalotus follicularis Drosera 'adelae' Drosera natalensis 'Paul Debbert' Drosera nidiformis Drosera 'paradoxa' + dwie dniczki z nasionami Drosera capensis "Albino" Drosera 'pulchella x nitidula' Drosera 'madagascariensis' Drosera 'scorpioides' Drosera pulchella Sarracenia 'Barbapappa' Sarracenia 'Catesbaei' (S. flava × S. purpurea) Sarracenia 'Chelsonii' (S. purpurea × S. rubra) Sarracenia flava var. ornata Sarracenia 'Fiona' Sarracenia 'Juthatip Soper' [(S. leucophylla x S. purpurea) x S. leucophylla 'pink form'] Sarracenia leucophylla x 'Mitchelliana' Sarracenia purpurea Nepenthes 'Miranda' [(N. maxima × N. northiana) × N. maxima] Drosera 'capensis' Drosera capensis 'Albino' Drosera 'spatulata' Dionaea muscipula 'Red-green' Dionaea muscipula 'All green' Dionaea muscipula 'Red Dragon' Dionaea muscipula 'Sawtoth' Drosera 'adelae' Tłustosze doświetlane dodatkowo przez: DORS TL 6W/08 F6 T5/BLB UV LIGHT Pinguicula 'agnata' Pinguicula 'cyclosecta' Pinguicula 'esseriana' Pinguicula 'emarginata x weser' Pinguicula 'gracilis x moctezamae' Pinguicula hybride Pinguicula ibarrae Pinguicula 'Tina' Pinguicula 'Weser' Nepenthes 'Bloody Mary' (N. ventricosa x N. ampullaria) Nepenthes 'Hookeriana' ( N. ampullaria x N. rafflesiana) Nepenthes 'Rebecca Soper' (N. ramispina × N. ventricosa) Nepenthes 'Ventrata' (N. alata x N. ventricosa) Nepenthes 'Eustachya' nasiona Nepenthes 'Maxima' nasiona Nepenthes Raffl VAR. 'SQUAT' nasiona Nepenthes Raffl 'PINK 'SPECKLE' nasiona Nepenthes 'Sumatrya' nasiona Edytowane 21 Września 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Kolekcja całkiem spora . Mam kilka pytań: Roślinki masz od dawna? Kupowałeś jako sadzonki bez podłoża, czy w doniczkach? Te pierwsze zdjęcia są zaraz po zasadzeniu lub dostawie? Hodujesz normalnie na parapecie, na świeżym powietrzu (np. balkonie), czy w terrarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 Kolekcja całkiem spora . Mam kilka pytań: Roślinki masz od dawna? Kupowałeś jako sadzonki bez podłoża, czy w doniczkach? Te pierwsze zdjęcia są zaraz po zasadzeniu lub dostawie? Hodujesz normalnie na parapecie, na świeżym powietrzu (np. balkonie), czy w terrarium? W maju kupiłem 2 pierwsze rośliny - muchołówki red-green i all green w Leroy Merlin. Nasiona spatulaty mam od saszajackson. Reszta zakupiona od Alberta i Mateusza z Carnisany. Wszystkie rośliny jakie od nich kupiłem były w rozmiarze "xs" lub "s". Pierwsze zdjęcia robione kilka dni po otrzymaniu roślin. A hoduje je na wschodnim parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Widać naprawdę duże różnice w roślinkach. Cefalek tak jakby potracił część bukłaczków, albo takie to drugie ujęcie. Masz za to ręke do rosiczek, co widać wyraźnie - wszystkie trochę urosły i wszystkie są chyba w całkiem dobrej kondycji . Długo po dostawie roślinek czekałeś na rosę? Edytowane 17 Lipca 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 Widać naprawdę duże różnice w roślinkach. Cefalek tak jakby potracił część bukłaczków, albo takie to drugie ujęcie. Masz za to ręke do rosiczek, co widać wyraźnie - wszystkie trochę urosły i wszystkie są chyba w całkiem dobrej kondycji . Długo po dostawie roślinek czekałeś na rosę? Wspomniałes też coś o dzbanecznikach, że coś uschło i że jednak coś rośnie - więc fotek brakuje Dzbanki w Cefalotusie uschły. Na rosę czekać nie musiałem, bo chłopaki z Carnisany profesjonalnie pakują rośliny więc przyszły z rosą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 21 Września 2012 Autor Share Napisano 21 Września 2012 Aktualizacja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 21 Września 2012 Share Napisano 21 Września 2012 Ładne roślinki powodzenia z nasionkami! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 29 Marca 2013 Autor Share Napisano 29 Marca 2013 Czy to normalne, że na pędzie kwiatowym pływacza znajduje się lepka substancja wytworzona przez roślinę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi