przemQ Napisano 4 Sierpnia 2012 Share Napisano 4 Sierpnia 2012 Przy dzisiejszej pielęgnacji mojej muszkołówki,zauważyłem że 2-3 korzenie przerosły przez otwory w spodzie doniczki na długość około 2 centów.Czy powinienem przesadzić roślinę do większej doniczki czy czekać do wiosny ? Doniczka o średnicy 8,5cm p.s czy tylko moja roślina ma tak że: póki nie złapie nic w pułapkę to jest ona piękna zielona i bezproblemowo opiera się słońcu.Jak już coś capnie to pułapki i liście zaczynają czernieć,mimo iż owad nie wystaje z pułapki Sorrki za jakość zdjęcia,robione telefonem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) W każdym momencie można przesadzać rośliny oprócz (kwitnienia). Najlepszą porą na przesadzanie jest wiosna i jesień. Jak chcesz możesz przesadzić ale prawdopodobnie zatrzyma swój wzrost na kilka dni- tygodni. Jaką wodą podlewasz bo widzę na doniczce kamień? Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Podlewaj wodą destylowaną. spokojnie przesadź do większej doniczki, wyjmij ją delikatnie (by nie obsypać torfu) przenieś całość w większą doniczkę dosyp torfu a muchołówka nawet nie odczuje tego zabiegu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Spokojnie,podlewam wodą destylowaną ( w baniakach 5 litrowych na stacji benzynowej kupuje,1 na miesiąc starcza). Ten nalot to raczej nie kamień,do wody w podstawkach dostają się różna "syfy",bo całość stoi przy ścieżce,a to kurz,a to jakiś pył.Raz nawet w doniczce z kapturnicą zasiał mi się rdest ptasi. edit :sprawdzę czy ta woda ma kamień,wleje trochę do szklanki i poczekam aż odparuje. Chyba mi źle zmiękczoną wodę sprzedają -,- edit2 :chyba że zacząć podlewać moją trzódkę wodą demineralizowaną .Co o tym myślicie ? Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez przemQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 Idź to TESCO, za 5l wody zapłacisz niecałe 3zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 6 Sierpnia 2012 Share Napisano 6 Sierpnia 2012 PrzemQ ile masz roślin że bańka 5l starcza ci na miesiąc, ja nie mam za dużo roślin a na jeden raz wychodzi mi około 1l destylki a podlewam codziennie gdyż stoją na południowym balkonie na zewnątrz; a przy obecnych temperaturach szybko paruje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2012 PrzemQ ile masz roślin że bańka 5l starcza ci na miesiąc, ja nie mam za dużo roślin a na jeden raz wychodzi mi około 1l destylki a podlewam codziennie gdyż stoją na południowym balkonie na zewnątrz; a przy obecnych temperaturach szybko paruje. Mam 6 roślinek,2 albo 3 muchołówki w 1 doniczce,małą spatulate i kapturnicę,woda zawsze jest w doniczkach.Wszystkie się prażą w mini szklarni z południowym słonkiem przez jakiej 10-12 godzin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi