Skocz do zawartości

Korzenie wyszły przez otwory odpływowe doniczki

przemQ

Rekomendowane odpowiedzi

Przy dzisiejszej pielęgnacji mojej muszkołówki,zauważyłem że 2-3 korzenie przerosły przez otwory w spodzie doniczki na długość około 2 centów.Czy powinienem przesadzić roślinę do większej doniczki czy czekać do wiosny ?

Doniczka o średnicy 8,5cm

p.s czy tylko moja roślina ma tak że: póki nie złapie nic w pułapkę to jest ona piękna zielona i bezproblemowo opiera się słońcu.Jak już coś capnie to pułapki i liście zaczynają czernieć,mimo iż owad nie wystaje z pułapki

Sorrki za jakość zdjęcia,robione telefonem.

post-5997-1344107098_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym momencie można przesadzać rośliny oprócz (kwitnienia). Najlepszą porą na przesadzanie jest wiosna i jesień. Jak chcesz możesz przesadzić ale prawdopodobnie zatrzyma swój wzrost na kilka dni- tygodni. Jaką wodą podlewasz bo widzę na doniczce kamień?

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

Podlewaj wodą destylowaną.

spokojnie przesadź do większej doniczki, wyjmij ją delikatnie (by nie obsypać torfu) przenieś całość w większą doniczkę dosyp torfu a muchołówka nawet nie odczuje tego zabiegu.

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie,podlewam wodą destylowaną ( w baniakach 5 litrowych na stacji benzynowej kupuje,1 na miesiąc starcza).

Ten nalot to raczej nie kamień,do wody w podstawkach dostają się różna "syfy",bo całość stoi przy ścieżce,a to kurz,a to jakiś pył.Raz nawet w doniczce z kapturnicą zasiał mi się rdest ptasi.

edit :sprawdzę czy ta woda ma kamień,wleje trochę do szklanki i poczekam aż odparuje.

Chyba mi źle zmiękczoną wodę sprzedają -,-

edit2 :chyba że zacząć podlewać moją trzódkę wodą demineralizowaną .Co o tym myślicie ?

Edytowane przez przemQ
Odnośnik do odpowiedzi

PrzemQ ile masz roślin że bańka 5l starcza ci na miesiąc, ja nie mam za dużo roślin a na jeden raz wychodzi mi około 1l destylki a podlewam codziennie gdyż stoją na południowym balkonie na zewnątrz; a przy obecnych temperaturach szybko paruje.

Odnośnik do odpowiedzi

PrzemQ ile masz roślin że bańka 5l starcza ci na miesiąc, ja nie mam za dużo roślin a na jeden raz wychodzi mi około 1l destylki a podlewam codziennie gdyż stoją na południowym balkonie na zewnątrz; a przy obecnych temperaturach szybko paruje.

Mam 6 roślinek,2 albo 3 muchołówki w 1 doniczce,małą spatulate i kapturnicę,woda zawsze jest w doniczkach.Wszystkie się prażą w mini szklarni z południowym słonkiem przez jakiej 10-12 godzin.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.