xillo Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Cześć No to ja też podzielę się zdjęciami moich roślinek, wg mnie mają się dobrze Kilka kapturnic, niedawno rozsadzone: Wiecznie głodna rosiczka, nawet nie wiedziałem, że mam w mieszkaniu tyle owocówek Bardzo lubiany przeze mnie tłustosz: Pierwsza z muchołówek Kolejna kapturnica Dzbanecznik z Leroy Merlin - póki co nadal bez dzbanków, ale wygląda na to, że coś zaczyna się rozwijać Tą zaatakowały mi miseczniki, na szczęście istnieje decis Mniejsze tłustosze A tutaj już całkiem malutkie... Następne muchołówki z rosiczką Moja pierwsza roślinka zakupiona przez internet (z wildnature) - ale miło patrzeć jak wypuszcza pierwsze dzbanki Zdjęcie zrobione tydzień temu: Zdjęcie zrobione dzisiaj: A tutaj młodziutkie rosiczki Zdjęcie zrobione tydzień temu: Zdjęcie zrobione dzisiaj: No i jeszcze trochę muchołówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Cudne te Twoje kapturnice, aż miło popatrzeć. A te małe muchołówki to z własnego przychowu? Jak rozmnażałeś (z nasion, czy z liści)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xillo Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Muchołówki głównie przez podział kłącza, kilka z liści, co roku kilka rozdaję znajomym Nawet z najmniejszego kawałka kłącza z korzeniem (a nawet i bez) wyrastają. Kapturnice też wszystkie 'własne', pozostałe (czyli oba dzbaneczniki, duży tłustosz i dwie duże rosiczki) zakupiłem jako dorosłe rośliny. Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez xillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Też właśnie zamierzam rozmnożyć swoja muchołówkę (dotychczas nigdy nie ich nie rozmnażałem). Jutro się za to zabiorę. Tak jak mówisz wśród znajomych dużo chętnych na nie by się znalazło mają wzięcie. Co do kapturnic, przyznaje że robią mega wrażenie. Powiększę swoją hodowle o nie, tylko muszę zdobyć jakąś kapturnicę matkę. Potem już jakieś własne się wyhoduje. Mam na razie jedną, ale bardzo małą i nikt nie jest zbytnio w stanie określić jaki to gatunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Super rośliny, mam nadzieję, że kiedyś będę miał okazję je zobaczyć na żywo. Jak długo masz tą mirandę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xillo Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Mirandę mam od lipca, to mój pierwszy dzbanecznik, musiałem spróbować go (ją ) ratować... Mam nadzieję, że jeśli nie teraz, to na wiosnę zacznie produkować dzbanki... Jak go kupiłem, to pozostałości wyschniętych dzbanków od razu wyciąłem... Jeśli chcesz zobaczyć na żywo, to wpadnij jutro Przy okazji - jeśli nie będzie za bardzo padać, wybieram się na Rotuz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xillo Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Mała aktualizacja... Dzisiaj dotarła do mnie ładnie zapakowana przesyłka z sklepu Heldros, a oto zawartość: Cephalotus bukłakowaty: Dzbanecznik Sanguinega Black Jack Darlingtonia: Muchołówka Dentate: Muchołówka Royal Red: Muchołówka B52: No i niedawny zakup w Obi, były całkowicie przesuszone... Nie do końca wiem co to za gatunek, podobno ventrata, w obu doniczkach po 4-5 roślin: A tutaj dla porównania jak rosną dzbanki na dzbaneczniku z wildnature Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Wow! Ale wypasiony teleskop! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Koniecznie zmień podłoże u Ventraty bo widzę że jest pleśń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Dawno mnie tu nie było. Przyznam Tobie szczerze że bardzo piękne rośliny. Myślę że masz rękę do roślin patrząc po zdjęciach. W Heldrosie również kupowałem i jestem bardzo zadowolony z tego sklepu. Życzę dalszych sukcesów w hodowli oraz jej powiększenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Perełka budownictwa pod ventratą z wildnature. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Nawet Włoska [beeep] nie powstydziłaby się takiej budowli. A Cefalki świetne, sam bym sobie takie chętnie sprawił Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xillo Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Gekon - chodzi o tą którą trzymałem w ręku? Już zmienione, dzięki za szybką uwagę Takie podłoże było z Obi, drugiego przesadziłem wcześniej A budowla... Cud architektoniczny czy nie, prowizorki coś u mnie żyją najdłużej, trzeba się będzie za to w końcu zabrać Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez xillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Dzbanecznik to w rzeczywistości N. Rebecca Soper. Kolejna holenderska "kalka gatunkowa" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xillo Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2012 No to głupie pytanie - ale który z nich to Rebecca Soper? Z rozpoznawaniem dzbaneczników jeszcze mam spore problemy i raczej polegałem na tym, co pisze na karteczkach... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi