Eva Napisano 12 Sierpnia 2012 Share Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Mam problem , w palecie wysiewnej-czy jak kto woli wielodoniczce wysiałam nasionka( różnych rosiczek i muchołówki). 4 tygodnie i 3 dni temu nasionka wysiałam,po około 3 tyg wzeszły pierwsze roślinki ,i tak od tego czasu wschodzą! Niedawno-około 10 dni temu w wolnych polach wysiałam kolejne gatunki rosiczek. Codziennie oglądam wszystko przez lupę . Parę dni temu zauważyłam ,że jedna maleńka rosiczka(ma 2 owadożerne liście każdy ma niecały milimetr)coś złapała. Małe jak nieduża mszyca tylko biała-biało żółtawa z skrzydełkami (tych skrzydełek nie jestem na 100% pewna),wiec nie do końca mszyca.-cieszyłam się jak dziecko ,że już je! 3 dni temu jak oglądałam nasionka muchołówki, które nie wykiełkowały jeszcze(?),zauważyłam coś pełzającego -wijącego w/na torfie. To coś było zupełnie przeźroczyste ,prawie jak szkło.Glistkowate przeźroczyste coś,miało w środku czarny pasek ,cieńczy niż nitka bo sam robal jest niewiele grubszy -o ile w ogóle.Nie zauważyłam czarnej kropki na końcówce ale, głowy nie dam ze jej nie miało, Długość około5mm ale me milimetr 2 dłuższe ,bo mogło się chować w torfie. Za to wczoraj widziałam mała czarną kulkę ,mniejsza niż nasionko muchołówki i mniej błyszcząca troszkę żuczkowata ,szybka. Pytanie czy to przeźroczyste to larwa ziemiórki-mam bardzo mokry torf, bo na nim są nasiona. Czy któryś z pozostałych owadów to dorosły osobnik i który? Pozostałe/pozostały czym są/jest? Edit -poprawa błędu i Teraz patrzę na fotki larw ziemiórki ,wygląda na grubszą / krótszą to co widziałam ,było bardzo smukłe,aczkolwiek głowy nie dam , że to nie ziemiórka . Najważniejsze co teraz? Kupić Nomolt 150 SC ? czy 5ml wystarczy-jest takie opakowanie, a potem znalazłam tylko 150-ale za kwotę koło100zł. Rozcieńczać jak na etykiecie w dawce dla roślin ozdobnych czy mocniej? Podlewać tym też przez podsiąkanie? Czy ten preparat nie zaszkodzi tak małym roslinkom-około2-3mm? Może poczekać aż roślinki podrosną i dopiero wtedy ,zabrać się za robale? Mam przeprowadzić kuracje wszystkim roślinkom ,czy tylko tym w tej wielodoniczce gdzie zauważyłam intruzów ? Ładnie proszę o pomoc. Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez Eva Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Ja bym obstawiał że jest to jednak ziemiórka. Karate zeon może pomóc, przynajmniej Ja go użyłem i czekam na rezultaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eva Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Ja bym obstawiał że jest to jednak ziemiórka. Karate zeon może pomóc, przynajmniej Ja go użyłem i czekam na rezultaty. Znalazłam dziś kolejne 2 i to na bank są larwy ziemiórki. Boję się o moje siewki. Z jednej strony boję się, że ziemiórki je zniszczą,a z drugiej ,że zniszczy je środek do tępienia ziemiórek. Pytanie ,jaki środek będzie: -delikatny dla siewek i w ogóle roślin -bezwzględny dla ziemiórek -łagodny ,lub umiarkowanie łagodny dla portfela Czytałam ze na ziemiórki, stosuje się Nomolt 150 SC ,teraz mój przedmówca doradza Karate zeon. W takim razie co? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Ja dostałem informacje od innych użytkowników że albo karate zeon albo jakiś środek na p... Cena karate 5ml waha się w granicach 10zł... w zależności od sklepu (Ja swój kupiłem za 9,95) Rozcieńczyłem 0,25ml w 1l wody i strzykawką pomału i delikatnie wlałem jakieś 50-60ml i czekam na rezultaty. Ważna uwagę żeby nie polać po malutkich rosiczkach bo wtedy na pewno będzie po nich... Czekam na rezultaty mam nadzieje że pomoże mi to w pozbyciu się szkodnika i nie wpłynie to negatywnie na młode roślinki. życzę Ci powodzenia w walce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Zastosuj Nomolt 150 SC. Nic się siewką nie stanie jeśli będziesz stosować zalecaną dawkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eva Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Zastosuj Nomolt 150 SC. Nic się siewką nie stanie jeśli będziesz stosować zalecaną dawkę.Czy wystarczy, jak kupię to opakowanie 5ml? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Wystarcza na 5l roztworu Więc tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eva Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Wystarcza na 5l roztworu Więc tak Gdzie kupić ten Nomolt 150 SC, we wszystkich sklepach internetowych,jest chwilowo niedostępne,Może znacie jakiś, gdzie jest? A może w Leroy Merlin znajdę? Znalazłam ,może być taki? http://e-ogrodniczy24.pl/pl_PL/p/Zaprawa-N...9be528dd85ab5c1 Teraz pytanie, jak tym podlewać(?) Przez podsiąkanie,jak wodą?-jedno podlanie ,zamiast woda dest.,to wodą dest z tym preparatem(oczywiście, w dawce według etykietki ). Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez Eva Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Nomolt jest wycofany ze sprzedaży z tego co się orientuję. Proponuję spróbować czegoś innego - polecanego tutaj lub poszukaj w Google, lub spytaj w lokalnym sklepie ogrodniczym Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez Serbia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Zastosuj Karate - jest skuteczne, Nomolt i inne takie powycofywali ze sprzedaży. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eva Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Użyłam karate zeon ,teraz skończyłam! Ma do was pytanie. Pokapałam podłogę,już rozcieńczonym paskudztwem,umyłam 2 razy i wytarłam -szmaty wyrzuciłam , ale mam w domu małe dzieci i one po tej podłodze chodzą,...nic im nie będzie? Niestety, nie mam osobnego pomieszczenia na rośliny,są w pokoju dziennym i w nim przebywamy! Jak długo neutralizuje się ten środek? Chodzi mi o to czy, już zawsze dotknięcie torfu na, którym był użyty będzie niebezpieczne? Gdzie w takim wypadku zutylizować torf, po przesadzeniu roślin na wiosnę? Czy ta pokapana ,ale umyta podłoga stanowi zagrożenie? Czy ja mogę spać w tym pokoju ,gdzie są te rośliny?(dzieci śpią gdzie indziej) Czy przebywanie w tym pokoju,jutro będzie szkodliwe,jakieś opary czy coś? Kiedy będzie można, bezpiecznie przebywać w tym pokoju? Bardzo proszę o odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Nie było odpowiedzi na część z tych pytań na etykiecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Wszystko ma jakiś swój czas rozpadu.... kadencji;p Twoja podłoga to teraz tykająca bomba, Osama się zgłosi:) Spokojnie umyłaś i wytarłaś dokładnie podłogę jeśli twoje dzieci nie będą jej lizały... eee to nic im się nie stanie:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eva Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Nie było odpowiedzi na część z tych pytań na etykiecie? Nie...!Na zewnętrznej jest tylko stężenie dla konkretnych roślin. Na ulotce w środku niema już ani słowa o roślinach ozdobnych. Spartoliłam, mogłam nie używać i najpierw do producenta pisać. Niestety, nie pomyślałam o tym wcześniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eva Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Wszystko ma jakiś swój czas rozpadu.... kadencji;p Twoja podłoga to teraz tykająca bomba, Osama się zgłosi:) Spokojnie umyłaś i wytarłaś dokładnie podłogę jeśli twoje dzieci nie będą jej lizały... eee to nic im się nie stanie:) Eee... młodsza ma 1,5 roku. Lizać nie będzie ale, głowy nie dam że, nie będzie wkładała łapek do pyszczka,a ona może nimi podłogę dotykać. Nie wiecie ,jaki czas rozkładu -kadencji ma ten środek, w torfie i na powierzchniach typu podłoga? edit. Znalazłam takie informacje... BKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do konsumpcji): Ziemniak, burak cukrowy, pszenica ozima i jara, jqczmien ozimy i jary, owies, pszeniyto ozime i jare, zyto, len, groch jadalny, kukurydza, drzewa owocowe, jabloli, grusza, Sliwa, roSliny jagodowe, porzeczka czarna, kapustne, chrzan ,pomidor (grunt), rzodkiewka, groch, bbb, fasola, cebula, por, pomidor i papryka pod oslonami, og6rek i oberzyna pod oslonarni, bobik, groch pastewny, burak pastewny - 7 dni, Rzepak ozimy i jary ,gorczyca chrniel - 28 dni, -21 dni. Trawy nasienne, plantacje nasienne (cebula, por, marchew, pietruszka, koper ogrodowy ), fasola, og6rek gruntowy, roSliny ozdobne - nie dotyczy OKRES PREWENCJI DLA LUDZI, ZWIERZqT I PSZCZOE (okres zapobiegajqcy zatruciu): NIE DOTYCZY To co mamy nie używać pokoju przez tydzień/28/21 dni czy nie dotyczy? Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez Eva Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi