Skocz do zawartości

maleńkie siewki a ziemiórki(?)

Eva

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem , w palecie wysiewnej-czy jak kto woli wielodoniczce wysiałam nasionka( różnych rosiczek i muchołówki).

4 tygodnie i 3 dni temu nasionka wysiałam,po około 3 tyg wzeszły pierwsze roślinki ,i tak od tego czasu wschodzą!

Niedawno-około 10 dni temu w wolnych polach wysiałam kolejne gatunki rosiczek.

Codziennie oglądam wszystko przez lupę .

Parę dni temu zauważyłam ,że jedna maleńka rosiczka(ma 2 owadożerne liście każdy ma niecały milimetr)coś złapała.

Małe jak nieduża mszyca tylko biała-biało żółtawa z skrzydełkami (tych skrzydełek nie jestem na 100% pewna),wiec nie do końca mszyca.-cieszyłam się jak dziecko ,że już je!

3 dni temu jak oglądałam nasionka muchołówki, które nie wykiełkowały jeszcze(?),zauważyłam coś pełzającego -wijącego w/na torfie.

To coś było zupełnie przeźroczyste ,prawie jak szkło.Glistkowate przeźroczyste coś,miało w środku czarny pasek ,cieńczy niż nitka bo sam robal jest niewiele grubszy -o ile w ogóle.Nie zauważyłam czarnej kropki na końcówce ale, głowy nie dam ze jej nie miało,

Długość około5mm ale me milimetr 2 dłuższe ,bo mogło się chować w torfie.

Za to wczoraj widziałam mała czarną kulkę ,mniejsza niż nasionko muchołówki i mniej błyszcząca troszkę żuczkowata ,szybka.

Pytanie czy to przeźroczyste to larwa ziemiórki-mam bardzo mokry torf, bo na nim są nasiona.

Czy któryś z pozostałych owadów to dorosły osobnik i który?

Pozostałe/pozostały czym są/jest?

Edit -poprawa błędu i

Teraz patrzę na fotki larw ziemiórki ,wygląda na grubszą / krótszą to co widziałam ,było bardzo smukłe,aczkolwiek głowy nie dam , że to nie ziemiórka .

Najważniejsze co teraz?

Kupić Nomolt 150 SC ? czy 5ml wystarczy-jest takie opakowanie, a potem znalazłam tylko 150-ale za kwotę koło100zł.

Rozcieńczać jak na etykiecie w dawce dla roślin ozdobnych czy mocniej?

Podlewać tym też przez podsiąkanie?

Czy ten preparat nie zaszkodzi tak małym roslinkom-około2-3mm?

Może poczekać aż roślinki podrosną i dopiero wtedy ,zabrać się za robale?

Mam przeprowadzić kuracje wszystkim roślinkom ,czy tylko tym w tej wielodoniczce gdzie zauważyłam intruzów ?

Ładnie proszę o pomoc.

Edytowane przez Eva
Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obstawiał że jest to jednak ziemiórka. Karate zeon może pomóc, przynajmniej Ja go użyłem i czekam na rezultaty.

Znalazłam dziś kolejne 2 i to na bank są larwy ziemiórki. :(

Boję się o moje siewki.

Z jednej strony boję się, że ziemiórki je zniszczą,a z drugiej ,że zniszczy je środek do tępienia ziemiórek.

Pytanie ,jaki środek będzie:

-delikatny dla siewek i w ogóle roślin

-bezwzględny dla ziemiórek

-łagodny ,lub umiarkowanie łagodny dla portfela

Czytałam ze na ziemiórki, stosuje się Nomolt 150 SC ,teraz mój przedmówca doradza Karate zeon.

W takim razie co?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dostałem informacje od innych użytkowników że albo karate zeon albo jakiś środek na p...

Cena karate 5ml waha się w granicach 10zł... w zależności od sklepu (Ja swój kupiłem za 9,95) Rozcieńczyłem 0,25ml w 1l wody i strzykawką pomału i delikatnie wlałem jakieś 50-60ml i czekam na rezultaty. Ważna uwagę żeby nie polać po malutkich rosiczkach bo wtedy na pewno będzie po nich... Czekam na rezultaty :) mam nadzieje że pomoże mi to w pozbyciu się szkodnika i nie wpłynie to negatywnie na młode roślinki.

:) życzę Ci powodzenia w walce :D

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarcza na 5l roztworu ;)

Więc tak ;)

Gdzie kupić ten Nomolt 150 SC, we wszystkich sklepach internetowych,jest chwilowo niedostępne,Może znacie jakiś, gdzie jest?

A może w Leroy Merlin znajdę?

Znalazłam ,może być taki?

http://e-ogrodniczy24.pl/pl_PL/p/Zaprawa-N...9be528dd85ab5c1

Teraz pytanie, jak tym podlewać(?)

Przez podsiąkanie,jak wodą?-jedno podlanie ,zamiast woda dest.,to wodą dest z tym preparatem(oczywiście, w dawce według etykietki ).

Edytowane przez Eva
Odnośnik do odpowiedzi

Nomolt jest wycofany ze sprzedaży z tego co się orientuję. Proponuję spróbować czegoś innego - polecanego tutaj lub poszukaj w Google, lub spytaj w lokalnym sklepie ogrodniczym ;)

Edytowane przez Serbia
Odnośnik do odpowiedzi

Użyłam karate zeon ,teraz skończyłam!

Ma do was pytanie.

Pokapałam podłogę,już rozcieńczonym paskudztwem,umyłam 2 razy i wytarłam -szmaty wyrzuciłam , ale mam w domu małe dzieci i one po tej podłodze chodzą,...nic im nie będzie?

Niestety, nie mam osobnego pomieszczenia na rośliny,są w pokoju dziennym i w nim przebywamy!

Jak długo neutralizuje się ten środek?

Chodzi mi o to czy, już zawsze dotknięcie torfu na, którym był użyty będzie niebezpieczne?

Gdzie w takim wypadku zutylizować torf, po przesadzeniu roślin na wiosnę?

Czy ta pokapana ,ale umyta podłoga stanowi zagrożenie?

Czy ja mogę spać w tym pokoju ,gdzie są te rośliny?(dzieci śpią gdzie indziej)

Czy przebywanie w tym pokoju,jutro będzie szkodliwe,jakieś opary czy coś?

Kiedy będzie można, bezpiecznie przebywać w tym pokoju?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było odpowiedzi na część z tych pytań na etykiecie?

Nie...!Na zewnętrznej jest tylko stężenie dla konkretnych roślin.

Na ulotce w środku niema już ani słowa o roślinach ozdobnych.

Spartoliłam, mogłam nie używać i najpierw do producenta pisać.

Niestety, nie pomyślałam o tym wcześniej.

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ma jakiś swój czas rozpadu.... kadencji;p Twoja podłoga to teraz tykająca bomba, Osama się zgłosi:) Spokojnie umyłaś i wytarłaś dokładnie podłogę jeśli twoje dzieci nie będą jej lizały... eee :P to nic im się nie stanie:)

Eee... młodsza ma 1,5 roku.

Lizać nie będzie ale, głowy nie dam że, nie będzie wkładała łapek do pyszczka,a ona może nimi podłogę dotykać.

Nie wiecie ,jaki czas rozkładu -kadencji ma ten środek, w torfie i na powierzchniach typu podłoga?

edit.

Znalazłam takie informacje...

BKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do

konsumpcji):

Ziemniak, burak cukrowy, pszenica ozima i jara, jqczmien ozimy i jary, owies, pszeniyto ozime i

jare, zyto, len, groch jadalny, kukurydza, drzewa owocowe, jabloli, grusza, Sliwa, roSliny jagodowe,

porzeczka czarna, kapustne, chrzan ,pomidor (grunt), rzodkiewka, groch, bbb, fasola, cebula, por,

pomidor i papryka pod oslonami, og6rek i oberzyna pod oslonarni, bobik, groch pastewny, burak

pastewny - 7 dni,

Rzepak ozimy i jary ,gorczyca

chrniel

- 28 dni,

-21 dni.

Trawy nasienne, plantacje nasienne (cebula, por, marchew, pietruszka, koper ogrodowy ), fasola,

og6rek gruntowy, roSliny ozdobne - nie dotyczy

OKRES PREWENCJI DLA LUDZI, ZWIERZqT I PSZCZOE (okres zapobiegajqcy zatruciu):

NIE DOTYCZY

To co mamy nie używać pokoju przez tydzień/28/21 dni czy nie dotyczy?

Edytowane przez Eva
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.