zeoloog Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Hejou ! długo mnie tu nie było a jako ze niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem D.regia mam pare pytanek: 1. Czy regi starczy zwykły parapet i słońce czy może musi być w specjalnej szklarni? 2. Czy będzie mi rosła w temperaturze pokojowej tj 23*stopnie? 3. Rozumiem że najlepszym podłożem będzie torfowiec , perlit i kora sosny? Ale na dno donicy wysypać trochę kwaśnego torfu czy po prostu dać perlit , mech i i zdrobniałą korę? 4. Jak rozmnażać regię z korzenia , tj jak pozyskać ten korzeń przy przesadzaniu? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 13 Sierpnia 2012 Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Używaj opcji szukaj... http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...l=Drosera+regia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeoloog Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Oo wielkie dzięki ,a jeszcze jedno pytanie , nasiona przed wysianiem należy włożyć do lodówki tak? A szadzić je na takiej samej mieszance, na której rośnie dorosła roślina? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) W żadnym razie w lodówce! Nasiona Drosery Regii potrzebują ciepłej stratyfikacji.Cytuję:Stratyfikacja ciepła to przetrzymywanie nasion w temperaturze 20-25 C.Informacje masz na http://www.owadozery.pl/drosera-regia-a15.html Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Nasiona D. regii nie trzeba stratyfikować można je bezpośredni siać na wilgotny torf. Zapewnij odpowiednie światło (południowy parapet) i wilgotne cały czas podłoże a po około 1,5 miesiąca powinny wykiełkować; choć do wysiewu nasion najlepszą pora jest wiosna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi