Skocz do zawartości

Zapylanie muchołówki

sknerus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wytworzył się u mnie po długiej przerwie kwiat na muchołówce i teraz chce go zapylić, tyle że mam jedną muchołówkę z kwitkami.

Czy da się skuteczne zapylić kwiatki będące na tej samej roślinie czy raczej powinny być do tego dwie muchołówki i dopiero pomiędzy nimi przenosić pyłek.

W którym momencie rozwoju kwiatka należy zapylać i jak rozpoznać że muchołówka wytworzy nasiona.

Odnośnik do odpowiedzi

Zapylanie muchołówki: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...3%B3wka+kwitnie

Czy da się skuteczne zapylić kwiatki będące na tej samej roślinie czy raczej powinny być do tego dwie muchołówki i dopiero pomiędzy nimi przenosić pyłek.
Tak, ale nasionka będą mniej żywotnie a procent kiełkowania słabszy niż przy dwóch odmiennie genetycznie muchołówkach.

Reszta znajduje się w podanym linku.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie kiełkowalność z samozapylenia była bliska 100% (wysiałem kilkadziesiąt nasion), ale nie trzeba być szczególnie szkolonym z genetyki, by wiedzieć, że takie rośliny są najprawdopodobniej słabsze od tych z zapylenia krzyżowego.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Siema mi też muchołówka zakwitła i chce ją zapylić i czy można to zrobić tak że wystawił bym ją na pole żeby ją pszczoła zapyliła czy lepiej ręcznie :huh:

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Cześć, mam pytanie bo u mnie po przekwitnięciu niektóre zalążnie sczerniały znaczy nie od razu tylko teraz na dniach i jedna torebka jakby się otworzyła i widać nasiona czy one są dojrzałe bo myślałem że to będzie dłużej trwało. :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Tak wiem, temat był już wielokrotnie wałkowany ale proszę o wyrozumiałość bo to moje pierwsze w życiu zapylanie muchołówki:)

Witam a ja mam pytanie co do sposobu zapylania i czym?

Nie mam w domu pędzelka więc użyłem wacika do uszu...

Dziś otworzył się kwiatek muchołówki więc chyba pora zapylić? wziąłem patyczek do uszu i zamieszałem po pylnikach i znamieniu słupka ale czy to zda egzamin? próbował ktoś takim patyczkiem do uszu zapylać? dodam, że pełno pyłku na płatki wysypało

DSC00008.jpgDSC00009_2.jpg

I jeszcze jedno ten kwiatek z fotki jeszcze nie otworzył znamienia tak? Ile czekać na otwarcie?

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Comandos21 ja na zapylaniu muchołówki się nie znam, ale jak czytam instrukcję http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla/za...erykanskiej.php to:

"tuż po otwarciu kwiata znamię słupka nie jest jeszcze gotowe na przyjęcie pyłku. Z początku zakończone jest małą grudką. Dopiero gdy się otworzy i zrobi "pierzaste", można przenieść na nie pyłek. Zwykle ma to miejsce dzień-dwa po otwarciu kwiata.

pyłek użyty do zapylenia musi być jak najświeższy, najlepiej zebrany w dniu otwarcia się kwiatu. W chwili gdy znamię słupka jest gotowe na przyjęcie pyłku, zwykle pyłek z tego kwiata jest już za stary. Świeżość pyłku ma bardzo duży wpływ na udane zapylenie oraz na ilość nasion.

Potrzebujemy zatem kwiatów kwitnących w krótkich odstępach, 1-2 dni. Pobieramy świeży pyłek z nowo otwartego kwiata i przenosimy na "pierzaste" znamię słupka kwiata nieco starszego, o 1-2 dni."

A z Twojej relacji rozumiem, że przenosiłeś pyłek na znamię w obrębie tego samego kwiatu...

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to na tym samym kwiatku. Nie mam 2 muchołówki a czy z jednego kwiatka czy z dwóch tej samej muchołówki podobno nie ma różnicy bo ten sam mat.genetyczny.

Rozumiem, że ten kwiatek nie jest jeszcze gotów na zapylenie?

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj dokładnie. Możesz zapylać w obrębie jednej rośliny, ale powinieneś poczekać, aż otworzy się kolejny kwiat ze świeżym pyłkiem, a kwiat otwarty jako pierwszy dojrzeje do jego przyjęcia. Wtedy przenosisz pyłek ze świeżo otwartego kwiatu na znamię kwiatu otwartego przed 1-2 dniami (gdy znamię stanie się dojrzałe "pierzaste").

Odnośnik do odpowiedzi