Medyk89 Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam serdecznie. Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem tego dzbanecznika Tak jak w temacie, czy to może być: Nepenthes x 'Ventrata'? Roślinkę wziąłem na odratowanie z kwiaciarni, na dzień dzisiejszy ma on 2 dzbanki, reszta usycha, jeden zastopował rozwój, podłoże to chyba torf, chociaż w sumie to chyba pseudo torf, gdy go kupowałem było jak skała, moje pytanie brzmi, czy można go w tej chwili przesadzić?, czy poczekać do wiosny, o ile przeżyje... pozdrawiam i czekam na porady edit sorki za obrócone zdjęcia, ale już nie mam siły się z tym bawić i na nowo załączać, net chodzi mi jak czołg, poza tym gimnastyka szyi nie zaszkodzi Edytowane 14 Sierpnia 2012 przez Medyk89 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 ventrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Wygląda ok. możesz go przesadzić do mieszanki albo mchu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Do mchu lepiej nie, bo podłoże będzie szybko przesychać albo będzie tak, że z wierzchu mech będzie suchy na wiór a głębiej mokro i możesz mieć problem z odpowiednim podlewaniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medyk89 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Dzięki za potwierdzenie identyfikacji Mech i tak raczej odpada, bo i tak go nie mam, a z lasu kradł nie będę Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie podłoża, znalazłem podłoże do storczyka w którego skład wchodzi, kora + gąbka + kulki ceramiczne, może pytanie troszku durne, ale czy dzbanecznik egzystowałby w takim otoczeniu, mógłbym dodać jeszcze tam styropian pocięty, ... zależy mi na odpowiedzi, ponieważ chciałem go przesadzić, a nie znalazłem odpowiedzi na forum, pozdrawiam, załączam zdjęcie ww podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Po co tyle zachodu o podłoże dla ventraty? Posadź go w samym torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medyk89 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2012 hmm, po co tyle zachodu - czy jeżeli to tylko zwykła ventrata, nie może mieć wyszukanego podłoża?, że w torfie samym może rosnąć, zdążyłem przeczytać w opisie gatunku, a mi chodzi o podłoże które wymieniłem wyżej , więc jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć w tej kwestii będę wdzięczny , chociaż za post gekona również dziękuje.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Strasznie marne podłoże, kup za 5 zł mieszankę do dzbanecznika i przestań wydziwiać . Podłoże dla storczyków= podłoże dla storczyków. Często również w takim podłożu znajduje się nawóz. Jeśli już tak chcesz o niego dbać to nie żałuj tych paru złotych i zamów odpowiednie mieszanki, albo mech. Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie wydaje mi się że tamte podłoże jest dobrym pomysłem gdyż brak tam torfu. Tak jak powiedział przedmówca- Podłoże dla storczyków= podłoże dla storczyków. Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medyk89 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 hmmm, o takie odpowiedzi mi chodziło, czy wydziwiam?, nie. Zadałem pytanie i byłem ciekaw odpowiedzi , pozdrawiam, temat można zamknąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi