Mekk Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) Cześć, Podrzucam parę fotek: N. spectabilis x talangensis N. spathulata x hamata N. glabrata N. boschiana N. rafflesiana (dwa klony) Wkrótce więcej Pozdrawiam, Michał Edytowane 16 Lutego 2013 przez Mekk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) To już wiem kogo jest "Roraima" :P Jakim aparatem, dokładnie jakim szkłem zdjęcie robione ? Czy kompakt? Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 hehe, to żadna tajemnica w końcu Fotki robione są tanim kompaktem fuji s3300 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Piękne.... a jak zrobiłeś to czarne tło? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Photoshop Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 eeee myślałem, że jakąś technika z oświetleniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) Photoshopem nie uzyskasz takiego efektu (przynajmniej przy moich umiejętnościach ) Po prostu staram się odpowiednio balansować światłem, tak aby nie oświetlać za bardzo tła, ale główną rolę tutaj odgrywa ustawienie aparatu. Jestem totalnym amatorem, ale metodą prób i błędów fotki wychodzą (chyba ) coraz lepsze. Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez Mekk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Ale i wystarczy przecież czarne tło (tkanina, papier) oczywiście jeśli roślinki są w doniczkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Niewątpliwie, czarne tło jest niezbędne ;p tylko, żeby uzyskać efekt całkowicie czarnego, rozmytego tła (bez widocznej faktury tkaniny, czy czegoś tam) trzeba się jeszcze trochę pomęczyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 A co tam tło! Tło jest nieważne. Grunt, że dzbanki przepiękne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Mi jednak zdecydowanie lepiej ogląda się zdjęcia roślin na takim tle, niż na tle zasyfionego pokoju, paczki chipsów i brudnego kubka bo i takie fotki się zdarzają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Czarne tło? Mocne światło na roślinę, tło w cieniu (nie trzeba żadnych materiałów) pomiar światła punktowy, mierzysz światło w najjaśniejszym punkcie i masz takie zdjęcie Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 16 Lutego 2013 Autor Share Napisano 16 Lutego 2013 Tym razem kilka zdjęć kompletnie różnych roślin N. aristolochioides N.hamata N. ramispina N. burbidgeae x platychila Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) widzę, że mech ma się świetnie, piękne rosiczki! Edytowane 16 Lutego 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 16 Lutego 2013 Autor Share Napisano 16 Lutego 2013 To prawda, ma się bardzo dobrze Większe ilości rosiczek mam od niedawna, aczkolwiek są tak przyjemne w uprawie, że szczerze polecam je wszystkim, szczególnie kompleks petiolaris. Dzbaneczniki są równie piękne, ale w moim gąszczu trudno jest zrobić dobre ujęcie, a poza tym części roślin nie da się już prawie wyciągnąć, bo grozi to ich uszkodzeniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi