Skocz do zawartości

Mech dla muchołówki

wisznia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tutaj nowy :) .

Dwa tygodnie temu kupiłem na allegro muchołówkę. Wszystko z nią chyba jest ok., ale martwi mnie jedynie to, że pułapki leżą ciągle w mokrym torfie przez co są brudne.

W związku z tym mam pytanie. Czy by nic jej się nie stało jakbym pod liście i pułapki ułożył trochę mchu takiego, który często występuje w trawniku?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób trawnikowy mech miałby zarosnąć muchołówkę? Ewentualnie mógłby wprowadzić szkodniki, ale z pewnością nie zarosnąć roślinę. Co do kupowania (domyślam się, że sugerujesz torfowiec), w warunkach odpowiednich dla muchołówki, szybko zacząłby obumierać. Tak czy inaczej problem dość dziwny... jak brudne to nie wiem... może zraszaczem delikatnie. Radzę nie przejmować się takim drobiazgiem. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Na parapecie lub balkonie nie ma takiej szansy bo w niskiej wilgotności mech ten zwyczajnie zamiera. Nawet w wysokiej wilgotności, zarastanie nie odbywa się w ciągu trzech godzin, więc każdy zdąży z interwencją w razie czego. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.