wisznia Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam, jestem tutaj nowy . Dwa tygodnie temu kupiłem na allegro muchołówkę. Wszystko z nią chyba jest ok., ale martwi mnie jedynie to, że pułapki leżą ciągle w mokrym torfie przez co są brudne. W związku z tym mam pytanie. Czy by nic jej się nie stało jakbym pod liście i pułapki ułożył trochę mchu takiego, który często występuje w trawniku? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 W żadnym razie! Jeżeli chcesz na prawdę mieć mech,kup go na allegro.Nie polecam do muchola bo może go zarosnąć,oczyść z torfu i będzie ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 21 Sierpnia 2012 Share Napisano 21 Sierpnia 2012 W jaki sposób trawnikowy mech miałby zarosnąć muchołówkę? Ewentualnie mógłby wprowadzić szkodniki, ale z pewnością nie zarosnąć roślinę. Co do kupowania (domyślam się, że sugerujesz torfowiec), w warunkach odpowiednich dla muchołówki, szybko zacząłby obumierać. Tak czy inaczej problem dość dziwny... jak brudne to nie wiem... może zraszaczem delikatnie. Radzę nie przejmować się takim drobiazgiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisznia Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2012 No to z mchem dam się na spokój. Wielkie dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Chodziło mi o mech torfowiec,że mógłby zarosnąć roślinę.Kiedyś przeczytałem to na jakimś forum,że nie daje się mchu torfowca do małych roślin typu muchołówka itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Na parapecie lub balkonie nie ma takiej szansy bo w niskiej wilgotności mech ten zwyczajnie zamiera. Nawet w wysokiej wilgotności, zarastanie nie odbywa się w ciągu trzech godzin, więc każdy zdąży z interwencją w razie czego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi