Farmer Napisano 22 Sierpnia 2012 Share Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam. Dzbanecznik zrobił się bardzo wysoki i jego dolna część łodygi jest już stara, to znaczy liście są brzydkie, zbrązowiałe. Od środka łodygi roślina jest ładna, ma ładne liście. Pytanie brzmi czy mogę uciąć środek łodygi i ukorzenić tą ładniejszą część rośliny ? Jeżeli ukorzeniać to jak najlepiej ? Jakiś środek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Odkłady powietrzne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Chodzi mi o coś innego. Dodam zdjęcia. - tak wygląda cała roślina i jej dolna część jest brzydka. - gdzie czerwona linia to chciałbym uciąć łodygę jednak nie wiem czy wtedy mógłbym ukorzeniać. Można tak zrobić ? - mały odrost, co z nim zrobić ? - to samo co wyżej. @Edycja: A przepraszam sknerus, nie doczytałem a jednak o to mi chodziło To prosiłbym tylko o pomoc co zrobić z odrostami. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Słabo się znam na dzbanecznikach, ale u siebie stosuję taką politykę, że zakrywanie tej brzydkiej, drewniejącej części zostawiam młodym odrostom. U Ciebie taki już się pojawił. Kwestia czasu, aż urośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Zrób tak jak podałem w linku. Zrób w miejscu ucięcia odkład, zaczekaj około 3 miesięcy aż wypuści korzenie, odetnij "gołą część" i będzie OK. Ja taką metodę u siebie stosowałem. Jak coś pisz na PW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2013 Czy może to być suszony mech sphagnum ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 2 Stycznia 2013 Share Napisano 2 Stycznia 2013 Tak Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi