Maja100 Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Obiecane zdjęcia liści muchołówki. Jak myślicie ile roślin powstanie z każdego liścia ? Bo jak na moje oko to tylko po jednej :/ Sorki za jakość, bo nie jest najlepsza ale niestety mój aparat "nie lubi" robić zdjęć w makro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Obiecane zdjęcia liści muchołówki. Jak myślicie ile roślin powstanie z każdego liścia ? Bo jak na moje oko to tylko po jednej :/ Sorki za jakość, bo nie jest najlepsza ale niestety mój aparat "nie lubi" robić zdjęć w makro Moim zdaniem z każdego liścia wyrośnie po jednej roślinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Liście odrywałaś czy odcinałaś od całej rośliny? Używałaś ukorzeniacza? Bo w moim przypadku liście niemal całe zrobiły się już czarne. Poczekam jeszcze trochę, bo nadzieja nadal pozostaje. Ale przyznam szczerze nie wygląda to za dobrze. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez danny8_1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Moim zdaniem z każdego liścia wyrośnie po jednej roślinie. Też mi się tak wydaje dlatego pytam ekspertów Bo jak czytałam na różnych forach o rozmnażaniu muchołowki z liścia o zwykle z jednego liścia powstaje wiele roślin więc wygląda na to że mam wyjątkowego pecha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Liście odrywałaś czy odcinałaś od całej rośliny? Używałaś ukorzeniacza? Bo w moim przypadku liście niemal całe zrobiły się już czarne. Poczekam jeszcze trochę, bo nadzieja nadal pozostaje. Ale przyznam szczerze nie wygląda to za dobrze. Liście były oderwane jak najniżej (najbliżej bulwy). Twoje nie wyglądają za dobrze czy moje ? Ukorzeniacza nie używałam. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Nie nie Twoje w jak najlepszym porządku Swoje miałem na myśli, ale dam im jeszcze czas, może coś się wykluje Długo czekałaś na pierwsze efekty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Te kiełki zauważyłam jakieś 3 dni temu. Listki były "zasadzone" około miesiąc temu. Zwróć uwagę aby liście które przeznaczasz do rozmnożenia były oderwane jak najbliżej bulwy (aby na końcu liść miał białą część), miały przysypany torfem ten koniec z bialą częścią oraz aby dobrze dolegały do ziemi całą powierzchnią. Wydaje mi się, że te czynniki mają duży wpływ na powodzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 No to jeszcze czas, moje chyba 2 tygodnie sobie leżą. Też odrywałem i końcówkę od strony bulwy umieściłem w torfie, ale faktycznie nie uwzględniłem tego że powinien przylegać do torfu całą powierzchnią, może to przyczyna tego sczernienia liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Zależy też jaki kultywar chcesz rozmnożyć bo podobno niektóre rozmnaża się łatwiej a niektóre trudniej Rosiczki się zdecydowanie łatwiej rozmnaża. Ja próbując rozmnożyć muchołówkę zmarnowałam chyba z 10 liści zanim sie udało i o mały włos nie utraciłam rośliny matecznej .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 23 Sierpnia 2012 Share Napisano 23 Sierpnia 2012 Pierwsze próby robię na 'Red green'. Co do rosiczek to jeszcze z liścia nie próbowałem. Ale z pędu kwiatowego usiłuję rozmnożyć D.spatulata (tak na próbę), wg sposobu jaki tutaj kiedyś znalazłem na forum. Na nawilżonej wacie, i pod przykryciem z dziurkami aby zwiększyć wilgotność. Po dwóch tygodniach widać już pierwsze zalążki, więc wygląda na to że ta próba zakończy się sukcesem. Rosiczki samopylne, łatwo z nasion rozmnożyć. Gorzej kiedy nie są samopylne. ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Jak rozmnażałeś z pędu kwiatowego? Ja próbowałem rozmnożyć z liścia muchołówkę (wata mokra w słoiku pod przykryciem) ale niestety jak wyżej piszecie liście zrobiły się czarne i nic z tego nie wyszło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Z pędu kwiatowego rozmnażałem rosiczkę D. spatulata. Pojemniczek po jakimś deserze chyba (przezroczysty) z nawilżoną watą, na to pociąłem pęd na kawałki 1-2 cm, lekko je docisnąłem żeby przylegały dobrze. No i tak leżą, co jakiś czas dbam żeby wata była dobrze nawilżona. Od góry taki sam pojemniczek, z dziurkami oczywiście żeby dostęp powietrza był. Ktoś tutaj to ładnie opisał więc proponuję odszukać. Co do muchołówki to tylko na torfie na razie próbowałem. Czekam na efekty. Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez danny8_1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) danny8_1991 jeśli możesz wrzuć to foto tej hodowli Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 danny8_1991 jeśli możesz wrzuć to foto tej chodowli Możecie to dokończyć na PW odnośnie rosiczek ?Majo to trochę dziwne z trzech liści po jednej muchołówce ?!?!Będzie to po jednej muchołówce(najwyraźniej) . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi