Skocz do zawartości

Woda demineralizowana, a destylowana

MikalG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem tu nowy i od jutro zamierzam rozpocząć hodowlę muchołówek.

Dużo się oczytałem tego forum i wydaje mi się że nabrałem cennej wiedzy do prowadzenia tej hodowli.

Mam tylko takie pytanie: przed chwilą zaopatrzyłem się w wodę demineralizowaną, i tu pojawia się problem, czy to jest to samo co destylowana. I czy dla muchołówek będzie to dobry wybór?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zastosowania w uprawie roślin, demineralizowana i destylowana mają taką samą wartość. Różnią się technologią produkcji i ceną. Demineralizowana jest tańsza, więc póki hodowla nie rozrośnie się do rozmiarów wymagających filtra, kupuj demineralizowaną.

Odnośnik do odpowiedzi

Jest różnica pomiędzy destylowaną a demineralizowaną wodą, lecz tą i ta się nadaje do muchołówek.. Rożnica jest taka że woda demineralizowana jest pozbawiona rozpuszczonych w niej soli mineralnych. Woda destylowana co prawda jest czystsza od demineralizowanej, ale obydwie się nadają :)

Edytowane przez sewcio802
Odnośnik do odpowiedzi

A destylowana nie, Twoim zdaniem?

O ile się nie myle, wodę destylowaną otrzymuje się poprzez skraplanie pary wodnej.. Na pewno w wodzie destylowanej nie ma soli mineralnych, ale po prostu jest czystsza od demineralizowanej.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mylisz się, nie zmienia to jednak faktu, że destylowana również jest pozbawiona soli mineralnych, więc różnica, o której wyżej pisałeś nie istnieje. ;) I pełna zgoda - destylowana jest czystsza od demineralizowanej, ale to są niewielkie różnice i dla roślin owadożernych obie nadają się tak samo dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie chcę zakładać nowego tematu dlatego piszę tutaj.

Niedawno przyszły do mnie 2 muchołówki: 1x Dionaea muscipula 'Royal red' i 1x Dionaea muscipula 'G14 Rosetted'.

Mam pytanie odnośnie ich podłoża. Otrzymałem od sprzedawcy informacje, że Rosetted rośnie w mchu sphagnum a royal w mchu torfowca. Czy te podłoża są optymalne do tych odmian?

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie chcę zakładać nowego tematu dlatego piszę tutaj.

Niedawno przyszły do mnie 2 muchołówki: 1x Dionaea muscipula 'Royal red' i 1x Dionaea muscipula 'G14 Rosetted'.

Mam pytanie odnośnie ich podłoża. Otrzymałem od sprzedawcy informacje, że Rosetted rośnie w mchu sphagnum a royal w mchu torfowca. Czy te podłoża są optymalne do tych odmian?

Pozdrawiam.

Mech torfowiec to polska nazwa sphagnum, to jedno i to samo.

Dla mucholi najlepszym podłożem jest kwaśny torf zmieszany z piaskiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zakupione na allegro.

Ten red rośnie w torfie trochę obrośniętej mchem i tu chyba nie ma problemu. Gorzej jest z tym rosetted bo podłoża nic nie widać a wyłącznie jakieś zielone niby korzenie, nie wiem o co chodzi. Jak będą potrzebne to jutro dodam zdjęcia.

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi głównie o te 3 zdjęcia G14, specjalnie odchyliłem ten "korzeń?" abyście się mogli mu dobrze przyglądnąć. Dodałem jedno zdjęcie royalka ale z nim chyba wszystko ok.

Proszę o ocenę.

post-6128-1345882442_thumb.jpg

post-6128-1345882458_thumb.jpg

post-6128-1345882478_thumb.jpg

post-6128-1345882490_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.