Skocz do zawartości

Wielkie Torfowisko Batorowskie

Rekomendowane odpowiedzi

W przyszłym tygodniu będę na Wielkim Torfowisku Batorskim.

Cytat z http://www.stolowe.infopl.info/index.php/warto_zobaczyc/wtb

Rezerwat na terenie Parku Narodowego Gór Stołowych, utworzony na obszarze około 40 hektarów, na wysokości 705-715 metrów n. p. m. Podlega on ochronie ścisłej i nie jest udostępniony do zwiedzania. Jedynie w południowo-wschodniej jego części, na samym jego skraju, przechodzi żółty szlak, którym warto zrobić sobie przyjemny spacer.

Występują tu rzadkie gatunki roślin, między innymi: sosna błotna, rosiczka długolistna i okrągłolistna, wierzba borówkowolistna..

Jeśli ktoś tam był, proszę o pomoc, w którym miejscu szukać rosiczki, bym nie przegapił.

Odnośnik do odpowiedzi

"Podlega on ochronie ścisłej i nie jest udostępniony do zwiedzania" :huh: .To ja już nie rozumiem wacko .

A dobra "Jedynie w południowo-wschodniej jego części, na samym jego skraju, przechodzi żółty szlak, którym warto zrobić sobie przyjemny spacer. " Zwracam honor :D .

Edytowane przez sevillo
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Zdjęć nie ma i nie będzie.

Informacja zawarta na stronie http://www.stolowe.infopl.info/index.php/warto_zobaczyc/wtb mocno mija się z prawdą. Obeszłem Wielkie Torfowisko Batorskie z trzech stron (czwarta jest niedostępna) i nie zauważyłem kładki, bo jej tam nie ma. Jest za to na skraju rezerwatu przyrody Niknąca Łąka - http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezerwat_przyrody_Niknąca_Łąka .

Jeśli ktoś będzie w tamtej okolicy, to odradzam spacer wokół W.T. B. - nic nie widać poza ścianą wysokich świerków otaczający torfowisko.

Odnośnik do odpowiedzi

W rejonie występują owadożery na Torfowisku pod Zieleńcem.

Nie udało mi się wypatrzeć na oficjalnej trasie kładkowej ale od "trol" dostałem wytyczne gdzie można zejść ze szlaku i spotkać.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że były tylko czasem trudno wypatrzeć.

Często trzeba wręcz usiąść i wpatrywać się przez chwilę w podłoże.

Tak miałem ostatnio z rosicami zielonymi nad Wigrami.

Siedziałem dobre 10 min na pomoście zanim wśród trawska wypatrzyłem na wyciągnięcie ręki sporą ilość.

W Zieleńcu jak i innych miejscach główną przeszkodą znalezienia owadożerów był dzieciak który się nudzi i chce iść dalej :(

Edytowane przez Redgreen
Odnośnik do odpowiedzi

• 9 months later...
To można na W.T.B. zobaczyć Anglice i Rotundifolie czy jest to niemożliwe ?

Na Wielkie Torfowisko Batorskie nie wejdziesz, czytaj wyżej. Dostęp jest tylko do Niknącej Łąki http://pl.wikipedia.org/wiki/Niknąca_Łąka a co tam zobaczysz nie wiem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Temat troszku stary ale wymaga ujednolicenia jakby ktoś kiedyś chciał z niego skorzystać: ^_^

1) Wielkie Torf. Batorowskie, to obszar ochrony ścisłej. Nie ma tam ścieżek. Nie rosną żadne owadożery (wszystkie oficjalnie wymarły). Nic nie widać bo są drzewa.

2) Niknąca Łąka, to nie rezerwat tylko obszar ochrony czynnej na terenie parku narodowego. Nie rosną tam żadne owadożery.

3) Rez. Torfowisko pod Zieleńcem, posiada kilka owadożerów, jednak rosną poza szlakami.

Jak ktoś chce owadożery nie chce ryzykować mandatu za wejście na teren chroniony, to lepiej wybrać się do powiatu kamiennogórskiego. W Zaworach, Górach Kruczych i Kamiennych jest wiele torfowisk z dużymi populacjami rosiczek (np. nadl. Kamienna góra oddział 102, 234).

Poza tym owadożery w Sudetach można spotkać: Trzcińskie Mokradła (Rudawy Janowickie), Kobyla Łąka (G.Izerskie), Wojciechowski Las (Dolina Bobru), Zielony Garb k.Zieleńca (Góry Orlickie), wsch. zbocze góry Młyńsko i obszar źródliskowy Białej Wody (Masyw Śnieżnika).

Odnośnik do odpowiedzi

3) Rez. Torfowisko pod Zieleńcem, posiada kilka owadożerów, jednak rosną poza szlakami.

Veto. Rotundifolie widziałem, nie zszedłszy ze szlaku. Kiedyś umieściłem na tym forum zdjęcia stamtąd, ale nie pamiętam niestety w jakim temacie.

Odnośnik do odpowiedzi