Skocz do zawartości

Drosera regia

Arturr0

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupłem kilka nasion D. regia. Początkowo miałem zamiar wysiać je dopiero na wiosnę, ale jednak ciekawość i niecierpliwośc wzięły górę :P

Nasionka trafiły więc do dwóch doniczek z mieszanką torfu, piasku i odrobiny kory sosnowej i zobaczymy, co z tego wyrośnie. Mam nadzieję, że załapią się jeszcze na odrobinę słońca i wykiełkują.

Wysiew miał miejsce 31.08.2012r.

Fotki nasionek:

post-6014-1346615123_thumb.jpg

post-6014-1346615131_thumb.jpg

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 weeks later...

Wczoraj zauważyłem pierwszy wschód, dzisiaj są już dwa kiełki. Maciupeńkie, zielone przecineczki na tle czarnego torfu.

Załączam fotki takie, na jakie pozwala mój aparat. Nawet widać skiełkowane nasionko ^_^ .

post-6014-1347573352_thumb.jpg

post-6014-1347573815_thumb.jpg

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

Roślinki kiełkują dalej - słoneczna pogoda nadal dopisuje :).

Do tej pory pojawiło się 7 kiełków z 11 wysianych nasion, z których największy uległ pierwszemu rozgałęzieniu, jak widać na fotkach.

post-6014-1348080905_thumb.jpg

post-6014-1348080921_thumb.jpg

post-6014-1348080933_thumb.jpg

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wydawało mi się, że na największej siewce pojawiły się pierwsze włoski gruczołowe - dzisiaj już jestem pewien ^_^ , nawet coś tam widać na załączonych fotkach. Większość siewek jest już z dwoma listkami.

Ponadto zacząłem doświetlać doniczki z siewkami zwykłą żarówką 40W i zwykłą lampką biurkową, oczywiście w godzinach wieczornych.

post-6014-1348595934_thumb.jpg

post-6014-1348596032_thumb.jpg

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mija równy miesiąc od wysiania, więc czas na drobne podsumowanie.

Wzeszło 7 z 11 nasion, z czego jedna siewka padła (podejrzewam larwy ziemiórek, jako winowajców tego padnięcia).

Doniczki stoją zwyczajnie na południowym parapecie i pogoda była całkiem słoneczna przez ten miesiąc, jak na tę porę roku. Od kilku dni doświetlam wieczorami zwykłą żarówką energooszczędną o mocy 15w (deklarowany odpowienik zwykłej żarówki 75W, ale to chyba jest zawyżone ^_^ ), umieszczoną w zwykłej lampie biurkowej.

Na 4-ech siewkach (z 6-eściu) pojawił sie juz trzeci listek (owadożerny), w tym na jednej roślince rosy jest już na tyle dużo, ze położyłem wczoraj pierwszy, mikroskopijny kawałeczek (1x1,5 mm) pokarmu dla rybek.

Jakieś fotki dodam za kilka dni , bo maciupeńkie to wszystko 8) .

Odnośnik do odpowiedzi