Arturr0 Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Zakupłem kilka nasion D. regia. Początkowo miałem zamiar wysiać je dopiero na wiosnę, ale jednak ciekawość i niecierpliwośc wzięły górę Nasionka trafiły więc do dwóch doniczek z mieszanką torfu, piasku i odrobiny kory sosnowej i zobaczymy, co z tego wyrośnie. Mam nadzieję, że załapią się jeszcze na odrobinę słońca i wykiełkują. Wysiew miał miejsce 31.08.2012r. Fotki nasionek: Edytowane 2 Września 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 A przeprowadziłeś stratyfikację? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 2 Września 2012 Autor Share Napisano 2 Września 2012 Nie - kupowałem z pewnego źródła i przed zakupem przeprowadziłem wymianę maili. Wg sprzedającego (Heldros) te nasiona są świeże i nie wymagają stratyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 13 Września 2012 Autor Share Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Wczoraj zauważyłem pierwszy wschód, dzisiaj są już dwa kiełki. Maciupeńkie, zielone przecineczki na tle czarnego torfu. Załączam fotki takie, na jakie pozwala mój aparat. Nawet widać skiełkowane nasionko . Edytowane 13 Września 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 19 Września 2012 Autor Share Napisano 19 Września 2012 (edytowane) Roślinki kiełkują dalej - słoneczna pogoda nadal dopisuje . Do tej pory pojawiło się 7 kiełków z 11 wysianych nasion, z których największy uległ pierwszemu rozgałęzieniu, jak widać na fotkach. Edytowane 19 Września 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Glon na torfie? Dużo go jak na tak krótki okres od wysiania.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 19 Września 2012 Autor Share Napisano 19 Września 2012 Tak - pojawiło się sporo zielonego "nalociku". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 25 Września 2012 Autor Share Napisano 25 Września 2012 (edytowane) Wczoraj wydawało mi się, że na największej siewce pojawiły się pierwsze włoski gruczołowe - dzisiaj już jestem pewien , nawet coś tam widać na załączonych fotkach. Większość siewek jest już z dwoma listkami. Ponadto zacząłem doświetlać doniczki z siewkami zwykłą żarówką 40W i zwykłą lampką biurkową, oczywiście w godzinach wieczornych. Edytowane 25 Września 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Może coś upoluje !!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Wysiałem kilka dni przed Tobą też nasiona z heldros. Zobaczymy komu lepiej wyrośnie hehe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 25 Września 2012 Autor Share Napisano 25 Września 2012 No to, Dyzio, pochwal się, jak tam siewki . I ile ci wzeszło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 No to, Dyzio, pochwal się, jak tam siewki . I ile ci wzeszło. 6 z 8 zasianych, jakoś tak nieporadnie ruszyłem ręką i mi z papierka spadły 2 nasiona - nie umiałem znaleźć hehe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Ręka drżała ,nie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 29 Września 2012 Share Napisano 29 Września 2012 Gratki Ja posiałem D. Regia w zeszłym roku i po dwóch miesiącach czekania pojawiła się jedna siewka która z bliżej nie określonych przyczyn padła :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 30 Września 2012 Autor Share Napisano 30 Września 2012 Dzisiaj mija równy miesiąc od wysiania, więc czas na drobne podsumowanie. Wzeszło 7 z 11 nasion, z czego jedna siewka padła (podejrzewam larwy ziemiórek, jako winowajców tego padnięcia). Doniczki stoją zwyczajnie na południowym parapecie i pogoda była całkiem słoneczna przez ten miesiąc, jak na tę porę roku. Od kilku dni doświetlam wieczorami zwykłą żarówką energooszczędną o mocy 15w (deklarowany odpowienik zwykłej żarówki 75W, ale to chyba jest zawyżone ), umieszczoną w zwykłej lampie biurkowej. Na 4-ech siewkach (z 6-eściu) pojawił sie juz trzeci listek (owadożerny), w tym na jednej roślince rosy jest już na tyle dużo, ze położyłem wczoraj pierwszy, mikroskopijny kawałeczek (1x1,5 mm) pokarmu dla rybek. Jakieś fotki dodam za kilka dni , bo maciupeńkie to wszystko . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi