Skocz do zawartości

Kwitnienie we wrześniu

la_ferrara

Rekomendowane odpowiedzi

Duma mojej hodowli, dorosła muchołówka o 3-centymetrowych pułapkach nagle zwariowała. Stoi na południowym balkonie, w związku z czym może być nieco 'przejedzona' i myślałam że to jest powód marnienia pułapek. Okazało się jednak że nagłe zmarnienie całej rośliny spowodowane jest rosnącym pąkiem kwiatowym.. Czytałam że muchołówki kwitną wiosną, a my w kalendarzu jakby nie patrzeć mamy wrzesień.. Czekać na kwiaty czy wyciąć?

post-6031-1346681832_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd wniosek, że zmarnienie jest spowodowane wypuszczeniem pędu przez roślinę? :) To, że kwitną wiosną to nie jest jakaś żelazna reguła. Zdarzają się nawet w listopadzie pędy. Ja na Twoim miejscu zostawiłbym pęd do momentu, gdy będzie miał te trzy centymetry około i próbował ukorzenić, choć bez doświetlania mała szansa, zważywszy na porę roku. To trwa jakieś trzy miesiące, więc nawet, jeśli sprawdzą się prognozy i we wrześniu będzie sierpień 2 to i tak marne szanse, ale przecież niczym nie ryzykujesz.

W temacie o kapturnicy, pokazujesz mszyce. Sprawdź czy nie ma ich też na muchołówce (od spodu ogonków liściowych na przykład).

Odnośnik do odpowiedzi

Ja "swój" pęd, który moja muchołówka wypuściła w lipcu, podhodowałam do długości kilku centymetrów i ucięłam w celu rozmnożenia (niestety, zamarł). Nie ryzykowałam kwitnienia, bo a) to moja pierwsza muchołówka, b) nie zależało mi na nasionach, zwłaszcza z samozapylenia. IMHO jeżeli Twoja muchołówka wygląda tak hm, no cóż - mizernie, ucięłabym ten pęd. Dla mnie, patrząc na torf, to ona jest przesuszona, anie przejedzona...

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Kolega Kosa1984 napisał poczekaj aż pęd podrośnie utnij i wsadź do pojemnika wyłożonego ligniną i przykryj go podziurawioną przezroczystą folią no i oczywiście zalej destylką. O ile będzie słońce to wystawiaj go, możesz też po kilka godzin doświetlać. Być może uda się pozyskać nową roślinką.

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze nas uczono że jeśli roślina wytwarza kwiaty wtedy gdy nie powinna jest to oznaka że coś się dzieje niedobrego, roślina wtedy chce po sobie dostawić potomstwo i jeśli czuje że będzie coś z nią nie tak to właśnie tak reaguje. To taka informacja na przyszłość, lecz w tym przypadku nie przejmowałbym się tym, gdyż zdarza się to czasem muchołówkom. Po prostu mogła przeżyć jakiś lekki stres typu: zmiana miejsca, lekkie podsuszenie, albo lekkie uszkodzenie pseudobulwy

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.