sknerus Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Czy można stosować włókna kokosowe do uprawy roślin owadożernych zamiast mchu sphagnum ( nie jako dodatek do mieszanki)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Czy można stosować włókna kokosowe do uprawy roślin owadożernych zamiast mchu sphagnum ( nie jako dodatek do mieszanki)? Szczerze to nie jestem pewny ale uważam że raczej nie powinno się stosować włókien kokosowych zamiast mchu sphangum. Jako dodatek do mieszanki jak najbardziej. Poczekaj jeszcze na odpowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników. "CFHS". Offtop. Down. Zaśmiecanie forum by było wtedy gdybym pisał coś bezsensownego.. To co jest napisane jest najbardziej sensowne. Naucz się nie atakować ludzi jeśli ktoś ma chęci pomóc. Każdy może pisać co chce i nie powinno się tego oceniać. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Szczerze to nie jestem pewny ale uważam że raczej nie powinno się stosować włókien kokosowych zamiast mchu sphangum. Jako dodatek do mieszanki jak najbardziej. Poczekaj jeszcze na odpowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników. "Włókno kokosowe(...) Nie bardzo nadaje się dla roślin wymagających kwaśnego podłoża, ale może stanowić dodatek - zwłaszcza dla dzbaneczników i bromelii." http://www.flytrap.pl/uprawa-roslin-owadoz...lane/36-podloza BTW To się nie odzywaj skoro nie jesteś pewien. Więc czekaj, aż napiszą coś doświadczeni użytkownicy. Bo to, co Ty robisz nazywa się zaśmiecaniem forum ;] Edytowane 5 Września 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Włókna kokosowe używam z powodzeniem dla kapturnic i muchołówek. http://www.rosliny-owadozerne.pl/Podloze-t14755.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Włókna kokosowe używam z powodzeniem dla kapturnic i muchołówek. http://www.rosliny-owadozerne.pl/Podloze-t14755.html Z tego czytałem w Twoim poście była mowa o mieszance. A sknerus pytał (chyba) o same włókna jako podłoże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 Aha no tak. Mój błąd W każdym bądź razie myślę że same włókna nie są dobrym pomysłem. Najlepiej zrób proporcję 1:1 Torf i włókna. Ew. 1:1:1 torf, perlit i włókna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 7 Września 2012 Autor Share Napisano 7 Września 2012 Tak pytam o możliwość zastosowania samych włókien kokosowych w zamian mchu sphagnum, gdyż będąc w sklepie ogrodniczym przypadkowo natknąłem się na "tabliczkę" sprasowanych włókien. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudas Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Same włókna nie nadają się prawie do niczego z wyjątkiem hydrouprawy pewnych roślin. Słyszałem opinie, że mieszanki również nie są specjalnie dobre. Najlepiej przyrządzić kilka różnych wariantów w różnych doniczkach i przyglądać się gdzie rośliny rosną najkorzystniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Słyszałem opinie, że mieszanki również nie są specjalnie dobre. To w odniesieniu do roślin owadożernych? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 11 Września 2012 Share Napisano 11 Września 2012 Ciekawi mnie gdzie takie opinie czytałeś skoro moje wszystkie kapturnice i muchołówki rosną w takiej mieszance?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 12 Września 2012 Autor Share Napisano 12 Września 2012 Ja wszystkie swoje rośliny trzymam w mieszance torf-żwir akwariowy-skruszony styropian (ewentualnie perlit) w proporcji 3:1:1 a teraz może zamiast 3 części torfu zastosuję 1 część w/w włókien kokosowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Przypadkiem trafiłem na kilka tematów na temat podłoża bazującego na włóknach kokosowych. Nie wczytywałem się w treść (nie mam teraz wolnej chwili) ale z tego co wynika można na takim substracie hodować rośliny z powodzeniem. Niestety z tego co widzę hodowcy bazują raczej na specjalnych substratach kokosowych. http://icps.proboards.com/index.cgi?board=...5425&page=1 http://www.flytrapcare.com/phpBB3/coir-coc...ium-t10218.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 14 Września 2012 Share Napisano 14 Września 2012 Z tego co się orientuję, Borneo Exotics produkuje swoje dzbaneczniki uprawiając je właśnie we włóknach kokosowych, zmieszanych z drobnymi kokosowymi chipsami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 16 Września 2012 Autor Share Napisano 16 Września 2012 A z kolei czy w mchu sphagnum można hodować wszystkie rośliny owadożerne, czy też są takie której lepiej wolą mieszankę z torfu? Czy obecny czas to dobry moment na przesadzanie roślin czy lepiej to robić po zimowaniu na wiosnę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 17 Września 2012 Share Napisano 17 Września 2012 (edytowane) A z kolei czy w mchu sphagnum można hodować wszystkie rośliny owadożerne, czy też są takie której lepiej wolą mieszankę z torfu? Czy obecny czas to dobry moment na przesadzanie roślin czy lepiej to robić po zimowaniu na wiosnę? Polecam ten artykuł http://www.flytrap.pl/uprawa-roslin-owadoz...lane/36-podloza Co do przesadzania. Wszystko zależy od stanu rośliny, ale ja osobiście radzę przesadzać po zimowaniu, bo jeśli teraz uszkodzisz korzenie bądź bulwę roślina może nie przetrwać zimowania. Edytowane 17 Września 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi