danny8_1991 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Rozglądam się za terrarium. Mam na oku blisko, od znajomego terrarium http://www.terrarium.com.pl/forum/sprzedam...-tanio-t-616664 Chciałbym zaczerpnąć waszych opinii na jego temat (oczywiście bez jaszczurki i tych lian) Za ile warto byłoby go wziąć ( jaką cenę ewentualnie wynegocjować )? Chce się go pozbyć więc myślę że całkiem przyzwoicie uda mi się zejść z ceny. Edytowane 5 Września 2012 przez danny8_1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Według mnie się nie nadaje weź pod uwagę, że będzie w nim panowała wilgotność rzędy 80% na dnie stała woda... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Terrarium całkiem fajne tylko nie wiem czy spełni swoją rolę przy hodowaniu w nim roślin owadożernych. Moim zdaniem wykończenie z drewna nie jest najleszym pomysłem, ponieważ owadożerki potrzebują dużej wilgotności i po jakimś czasie może Ci to drzewo zacząć pleśnieć .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 Co do tego że będzie pleśnieć raczej nie miałbym obaw. Znajomy hodował w nim tą swoją jaszczurkę w wilgotności z tego co wiem rzędu 75% i nic tego typu nie występowało. Zawsze można zastosować jakiś delikatny środek grzybobójczy. Ale racja nie wiadomo jak Osb będzie się zachowywało przy wyższej wilgotności, przypuszczam że może ulegać odkształceniu. Miał ktoś doświadczenia z Terrariami z Osb? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Co do tego że będzie pleśnieć raczej nie miałbym obaw. Znajomy hodował w nim tą swoją jaszczurkę w wilgotności z tego co wiem rzędu 75% i nic tego typu nie występowało. Zawsze można zastosować jakiś delikatny środek grzybobójczy. Ale racja nie wiadomo jak Osb będzie się zachowywało przy wyższej wilgotności, przypuszczam że może ulegać odkształceniu. Miał ktoś doświadczenia z Terrariami z Osb? Terrarium z osb nie miałam ale moje pierwsze akwarium było przykryte taką płytą kilka tygodni zanim kupiłam pokrywę, i zaczeła pojawiać się pleśń stąd moje obawy. Wydaje mi się że osb i wilgoć to nie jest dobry pomysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 Przeczytałem na jakimś forum chwilę temu że takie terrarium można w środku wymalować folią w płynie (w budownictwie stosowana do izolowania np, stropów, balkonów przed przesiąkaniem). Podobno w przypadku dużej wilgotności się sprawdza i dobrze zabezpiecza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Tylko jaki sens ma kupowanie i tak drogiego terra z OSB jeśli u szklarza w tej cenie możemy mieć szklane odpowiednie dla naszych roślin? Ja bym nie bawił się z takimi rozwiązaniami, które i tak po jakimś czasie mogą zawieść. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Jednak szkło to szkło, woda nic nie zrobi. Z płytą odwrotnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 No zgadza się jeśli ceny są porównywalne, to oczywistym wyborem jest szkło. Bez wątpienia. A co powiecie na temat jonizatora widocznego na zdjęciu? Stosuje ktoś coś podobnego (ewentualnie jakie inne rozwiązania)? Jak to się sprawuje w podnoszeniu wilgotności. Tak jak mówię znajomy mówił że 75 % utrzymywał, bo takiej wymagała jego jaszczurka, ale czy da się wyciągnąć wyższą wilgotność przy jego użyciu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Na allegro jest to do kupienia za ok 10 zł chyba... Edytowane 5 Września 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 Na allegro jest to do kupienia za ok 10 zł chyba... No ale nie o cenę pytam. Tylko o użyteczność tego? I opinie czy warto to stosować? Czy też inne rozwiązania? Dodam że nie zawszę mogę mieć czas na zraszanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Możesz zrobić sobie system zraszania, jest kilka poradników na necie jak to robić, ja właśnie jestem w trakcie testów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi