Gość eeldiablo Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 Drzewo radości (Michelia champaca) Czy ktoś próbował to siać jak tak czy urosło. Ja podchodziłem 2 razy i nic (podobno do 2 miesięc kiełkują) nasiona raczej świeże zamawiałem z Indii tam to jest drzewo pospolite rośnie przy światyniach. A mi nic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 Może trzeba je skaryfikować? KLIK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 Informacja z pewnej strony z nasionami potwierdzająca przypuszczenia przedmówcy: Przed wysiewem nasiona należy wymoczyć w ciepłej wodzie przez 12h . Wysiewamy na głębokość 2 mm zostawiając kawałki nasiona lekko widoczne. Ziemia o ph 6 -7 . Zachowujemy temperaturę 27°C , stale wilgotna gleba. Kiełkowanie trwa od 1 -3 miesięcy. Nasiona do wykiełkowania potrzebują dużo światła. Stanowisko w pełnym słońcu. Podlewanie regularne. Zbyt niska temperatura spowoduje gnicie nasion! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi