Skocz do zawartości

Jak przesadzić nie uszkadzając korzeni?

Kawasakiboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam kępkę muchołówek. Niestety w torfie pojawiły się małe żyjątka. Przeczytałem na forum, że nie grożą korzeniom jeśli roślinki mają mokro. Chciałbym przesadzić roślinki przed zimowaniem, jak wiadomo w porze spoczynku ograniczamy podlewanie. Jak je przesadzić kiedy roślinka jest tak gęsta i rozrośnięta, że nie sposób dostać się pod liście. Jak mam ją umieścić w nowym podłożu??

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to robię tak : łapię doniczkę w taki sposób aby ziemia z niej nie wypadła gdy ją odwrócę dnem, następnie odwracam dnem i lekko pukam w spód doniczki w ten sposób zostaje mi w ręku roślinka(do góry nogami) wraz z całą bryłą korzeniową.

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestie do przemyślenia:

1. Czy jesteś pewien, że to ziemiórki (zgaduję, że je masz na myśli)?

2. Czy ziemiórki serio są groźne dla dorosłych lub chociaż podrośniętych roślin, nawet w trakcie zimowania?

3. Czy przesadzenie to najlepszy sposób na pozbycie się szkodników (o ile w ogóle je masz)?

Odnośnik do odpowiedzi

To nie są ziemiórki tylko tylko chyba skoczogonki, to takie małe pchełki. Od niedawna hoduję owadożery. Czytałem że jak mają mokro nic nie grozi korzeniom. Natomiast w okresie spoczynku gdy ograniczę podlewanie nie zaszkodzą roślinom??

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to robię tak : łapię doniczkę w taki sposób aby ziemia z niej nie wypadła gdy ją odwrócę dnem, następnie odwracam dnem i lekko pukam w spód doniczki w ten sposób zostaje mi w ręku roślinka(do góry nogami) wraz z całą bryłą korzeniową.

Gdy tak zrobię pewnie większość pułapek się zamknie?? A jak później umieścić roślinkę spowrotem w doniczce-jest bardzo gęsta, a jak wiadomo trzeba dobrze utwierdzić korzonki w torfie. Nie sposób włożyć dłoni pod liście rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu uważaj, aby jak najmniej się zamknęło - przy bardzo dużym zagęszczeniu raczej tego nie unikniesz, ale spokojnie, pootwierają się ;)

Chcesz je tylko przesadzić do innego podłoża czy rozsadzić?

Osobiście nie lubię zbyt wielkiego zagęszczenia, zjadanie pułapki przez pułapkę jest jakieś takie smutne :)

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak mam, niektóre pułapki są zjadane przez drugie. Podejrzewam że w doniczce są aż cztery roślinki, jest bardzo gęsta istny gąszcz i narazie od momentu gdy ją mam bardzo szybko rośnie. Może faktycznie rozsadzić roślinki. Będę musiał tylko jakoś je rozplątać ;D

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz rozsadzić to najprościej w doniczce z torfem palcem zrobić dziurkę, delikatnie wpuścić korzenie i zasypać, nic trudnego.

Po kilku dniach powinny się pozbierać. Jeśli za bardzo się już "plączą" to wg mnie dobrze będzie je rozsadzić, najwyżej zrobisz komuś owadożerny prezent ;)

Mógłbyś też wrzucić zdjęcie tak z ciekawości :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja troszkę z innej strony.

Jeśli przesadzenie ma na celu tylko pozbycie się żyjątek, to może być nieskuteczne ,przemyśl ich eksterminację jakimś środkiem chemicznym,

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.