Skocz do zawartości

Rośliny owadożerne w Polsce

Sorvina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Owadożerami interesuję się od dawna, ale od niedawna posiadam te przemiłe rośliny w domu. Natomiast ostatnio wpadłam na pomysł, że chętnie przyjrzałabym się im w naturalnym środowisku. I stąd moje pytanie, prośba. Czy ktoś z Was wie gdzie można rośliny owadożerne spotkać w ich naturalnym środowisku? Na necie udało mi się wygooglować co najwyżej Słowiński i Poleski Park Narodowy. Mieszkam w Krakowie i czasami niedaleko Katowic, więc okolice tych terenów czy województw by mnie interesowały. O ile Poleski PN wchodzi w grę, tak Slowińki niestety odpada.

Od razu chce zaznaczyć, że nie chce pozyskiwać nowych gatunków, zbierać mech itd. Chcę tylko pooglądać, popatrzeć na takie niedoniczkowe "zwierzaki" :)

PS. Znalazłam 2, 3 tematy pokrewne, ale nie były tam wymienione konkretne lokacje, a na tym właśnie mi zależy.

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm, nie podejrzewałam, że w tym dziale znajdę coś. Myślałam, że to dział już niezwiązany z owadożercami, więc szukałam w tych niżej. Poszperam, poszukam, ale tak czy siak, zachęcam do wypowiadania się. Może ktoś jest z Krakowa i może coś doradzić :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem z Krakowa ale nic ci nie doradzę bo w okolicach nic nie spotkałem.

Jak dobrze szukałaś na forum to najbliższe lokacje ujawnione to Tatry ,Turbacz i pewnie inne okoliczne pagórki.

Bardziej proponował bym rejon za Katowicami bo tam szybciej coś znajdziesz(Dąbrowa Górnicza ,Kotlina Kłodzka, Rotuz,Bory Tucholskie i.t.d)

A najbliżej to ogród botaniczny przy Rondzie Mogilskim oraz parapety i balkony w mieście :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nadleśnictwo Chrzanów obejmuje lasy na pograniczu małopolski-śląska na ich terenie znajduje się „DOLINA ŻABNIKA” Położony jest w obrębie rozległego kompleksu leśnego we wschodniej części Jaworzna. Rezerwat obejmuje całą dolinę potoku Żabnik, płynącego doliną, w której rosną rzadkie i zagrożone rośliny min.rosiczka.Na ich stronie znajdziesz również mapke z innymi miejscami gdzie również występują maleństwa.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wiatrak.

Czasem warto ruszyć temat i dowiedzieć się o ciekawym miejscu.

Ogólnie rejon czasem odwiedzałem zbierając grzyby ale nie wiedziałem o tym rezerwacie.

Trzeba będzie się kiedyś wybrać z aparatem i porobić zdjęcia.

Mam nadzieję że można jeszcze coś tam zobaczyć bo teren podobno zagrożony działalnością ludzką i nie zniknie jak Pustynia Błędowska która zarosła drzewami.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.