Sorvina Napisano 7 Września 2012 Share Napisano 7 Września 2012 Witam. Owadożerami interesuję się od dawna, ale od niedawna posiadam te przemiłe rośliny w domu. Natomiast ostatnio wpadłam na pomysł, że chętnie przyjrzałabym się im w naturalnym środowisku. I stąd moje pytanie, prośba. Czy ktoś z Was wie gdzie można rośliny owadożerne spotkać w ich naturalnym środowisku? Na necie udało mi się wygooglować co najwyżej Słowiński i Poleski Park Narodowy. Mieszkam w Krakowie i czasami niedaleko Katowic, więc okolice tych terenów czy województw by mnie interesowały. O ile Poleski PN wchodzi w grę, tak Slowińki niestety odpada. Od razu chce zaznaczyć, że nie chce pozyskiwać nowych gatunków, zbierać mech itd. Chcę tylko pooglądać, popatrzeć na takie niedoniczkowe "zwierzaki" PS. Znalazłam 2, 3 tematy pokrewne, ale nie były tam wymienione konkretne lokacje, a na tym właśnie mi zależy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 7 Września 2012 Share Napisano 7 Września 2012 (edytowane) W TYM TEMACIE są fotorelacje użytkowników naszego Forum z konkretnych miejsc w Polsce. Często ze wskazówkami dojazdu lub mapkami - zerknij czy jest coś z Twojej okolicy. Edytowane 7 Września 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 7 Września 2012 Share Napisano 7 Września 2012 Powiedziałbym nawet że w TYM DZIALE. Bo jako tako nie jest to jeden temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorvina Napisano 7 Września 2012 Autor Share Napisano 7 Września 2012 Ekhm, nie podejrzewałam, że w tym dziale znajdę coś. Myślałam, że to dział już niezwiązany z owadożercami, więc szukałam w tych niżej. Poszperam, poszukam, ale tak czy siak, zachęcam do wypowiadania się. Może ktoś jest z Krakowa i może coś doradzić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Jestem z Krakowa ale nic ci nie doradzę bo w okolicach nic nie spotkałem. Jak dobrze szukałaś na forum to najbliższe lokacje ujawnione to Tatry ,Turbacz i pewnie inne okoliczne pagórki. Bardziej proponował bym rejon za Katowicami bo tam szybciej coś znajdziesz(Dąbrowa Górnicza ,Kotlina Kłodzka, Rotuz,Bory Tucholskie i.t.d) A najbliżej to ogród botaniczny przy Rondzie Mogilskim oraz parapety i balkony w mieście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiatrak Napisano 12 Września 2012 Share Napisano 12 Września 2012 Nadleśnictwo Chrzanów obejmuje lasy na pograniczu małopolski-śląska na ich terenie znajduje się „DOLINA ŻABNIKA” Położony jest w obrębie rozległego kompleksu leśnego we wschodniej części Jaworzna. Rezerwat obejmuje całą dolinę potoku Żabnik, płynącego doliną, w której rosną rzadkie i zagrożone rośliny min.rosiczka.Na ich stronie znajdziesz również mapke z innymi miejscami gdzie również występują maleństwa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 13 Września 2012 Share Napisano 13 Września 2012 Dzięki Wiatrak. Czasem warto ruszyć temat i dowiedzieć się o ciekawym miejscu. Ogólnie rejon czasem odwiedzałem zbierając grzyby ale nie wiedziałem o tym rezerwacie. Trzeba będzie się kiedyś wybrać z aparatem i porobić zdjęcia. Mam nadzieję że można jeszcze coś tam zobaczyć bo teren podobno zagrożony działalnością ludzką i nie zniknie jak Pustynia Błędowska która zarosła drzewami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi