Gekon Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Witam Od pewnego czasu prawie wszystkie kapturnice mają takie liście- Co to może być? Dodam że tych liści było znacznie więcej... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Zwyczajna reakcja na brak światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 Światła mają pod dostatkiem Słońce świeci od kilku dni a wcześniej też go mało nie było. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Spotkałem się kiedyś z twierdzeniem, że taki kształt liści w czasie sezonu wegetacyjnego jest sygnałem pogarszającej się jakości podłoża. To informacja z "Roślin mięsożernych zwanych też owadożernymi". Z moich obserwacji kapturnic wynika jednak, że produkcja liści nieowadożernch nie ma wiele wspólnego z podłożem. Gdy się objedzą maksymalnie to wypuszczają takie liście bo mają one służyć tylko do fotosyntezy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 Na CPUK jest podobny temat- http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=46790 Zrobiłem tak jak pisali aby spryskać rośliny środkiem przeciw robalom ale to i tak nic nie dało. Oprysk przeprowadził ponad miesiąc temu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Oprysk może pomóc, gdy za wygląd liści odpowiedzialne są szkodniki, a po co pryskać, gdy nie widać insektów? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 Cóż, widziałem białe zeschnięte pancerzyki mszyc więc z tego też powodu przeprowadziłem oprysk. Od tamtego czasu mszyc nie ma ale i tak liście takie wytwarzają.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Cóż, widziałem białe zeschnięte pancerzyki mszyc więc z tego też powodu przeprowadziłem oprysk. Od tamtego czasu mszyc nie ma ale i tak liście takie wytwarzają.... Moja kapturnica też wypuszcza mniejsze pułapki, z większą niż wcześniej blaszką asymilacyjną. Są też gorzej wybarwione. Nic nie poradzę, na zewnętrzny parapet dociera coraz mniej słońca, jest zimno i ciągle się chmurzy :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 Tu nie chodzi o wypuszczanie mniejszych pułapek tylko wytwarzanie ''zakręconych''. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Mi też takie wypuszczała jak ją kupiłem z Leroy Merlin . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 A ja powiem tak. Zima idzie... Słońce jest jednak dzień staje się coraz krótszy. Phyllodia mogą przybierać takie kształty. Fakt faktem mam kilka przypadków które pomimo dobrego nasłonecznienia, zmiany podłoża itd. produkują takie liście przez cały rok. Co najdziwniejsze po kolejnym zimowaniu rosną normalnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 No to by wyjaśniało te liście ale w zeszłym roku tak się nie działo. Czyli już teraz wprowadzać w zimowanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Jak stoją na dworze to niech tam stoją dalej. Nie wiem jakie temperatury panują zima w miejscu w którym mieszkasz (o ile się nie mylę dalej GB). Może da się je tam przetrzymać całą zimę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Września 2012 Autor Share Napisano 9 Września 2012 Tak dalej GB Na dworze zimowały poprzednią zimę i tak też będzie teraz. Chodzi mi oto że będę musiał je powyciągać z kuwety w której stoją (bo ona zbiera wodę a jak wiadomo podczas zimowania rośliny w wodzie stać nie mogą) ale nie jestem pewny kiedy to zrobić tym bardziej że dni są jeszcze w miarę ciepłe i słoneczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Osobiście swoim ograniczam już podlewanie - stoją tylko w płytkiej wodzie w kuwecie lub też bez niej. A to ze względu na ryzyko gnicia i pleśnienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi