Skocz do zawartości

Dziwna deformacja liści

Gekon

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałem się kiedyś z twierdzeniem, że taki kształt liści w czasie sezonu wegetacyjnego jest sygnałem pogarszającej się jakości podłoża. To informacja z "Roślin mięsożernych zwanych też owadożernymi". Z moich obserwacji kapturnic wynika jednak, że produkcja liści nieowadożernch nie ma wiele wspólnego z podłożem. Gdy się objedzą maksymalnie to wypuszczają takie liście bo mają one służyć tylko do fotosyntezy.

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, widziałem białe zeschnięte pancerzyki mszyc więc z tego też powodu przeprowadziłem oprysk. Od tamtego czasu mszyc nie ma ale i tak liście takie wytwarzają....

Moja kapturnica też wypuszcza mniejsze pułapki, z większą niż wcześniej blaszką asymilacyjną. Są też gorzej wybarwione. Nic nie poradzę, na zewnętrzny parapet dociera coraz mniej słońca, jest zimno i ciągle się chmurzy :/

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem tak. Zima idzie... Słońce jest jednak dzień staje się coraz krótszy.

Phyllodia mogą przybierać takie kształty.

Fakt faktem mam kilka przypadków które pomimo dobrego nasłonecznienia, zmiany podłoża itd. produkują takie liście przez cały rok. Co najdziwniejsze po kolejnym zimowaniu rosną normalnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dalej GB ;) Na dworze zimowały poprzednią zimę i tak też będzie teraz. Chodzi mi oto że będę musiał je powyciągać z kuwety w której stoją (bo ona zbiera wodę a jak wiadomo podczas zimowania rośliny w wodzie stać nie mogą) ale nie jestem pewny kiedy to zrobić tym bardziej że dni są jeszcze w miarę ciepłe i słoneczne.

Odnośnik do odpowiedzi